Värdelöst med nya upplägget

Foto: Foto: CASPER HEDBERG
Frank Andersson
TRAV

Nytt upplägg och nya tider på V75. Värdelöst om ni frågar mig. Det blir nog en och annan skilsmässa för dem som väljer travet på lördagskvällarna framför familjen.

Jag har tidigare sagt att lördagseftermiddagarna är heliga för mig. Då går jag in i min kyrka, ”travkyrkan”. Men när klockan har varit fem har man varit färdig och kunnat ägna kvällen åt familjen. Åka ut till landet eller matcha in det perfekt genom att svida om och dra ut på stan och käka.

Med nya starttiden ryker stora delar av lördagskvällen. Jag gillar det inte alls. Dessutom går nästan hela eftermiddagen åt ändå när man ska följa allt uppsnack och förberedelser innan V75 börjar 16.20. Man får lägga ännu mer tid på travet och för många kommer familjelivet att bli lidande.

Jag tror att flera kommer att bli singlar inom kort, de som väljer hästarna en lördagskväll varje vecka i stället för att umgås med familjen.

Tänk också på de aktiva inom travet, hästskötarna som är riktiga hjältar och som nu kommer hem sent på natten. Det blir ­ännu jobbigare för dem, stackars satar.

För att inte tala om alla spelombud som stänger 15 på lördagarna. Jag har tagit upp det förut att många ombud stänger sina tidigt på eftermiddagarna så att man inte har kunnat lämna in Dagens Dubbel sent.

ATG-ombudet på Gullmarsplan är bara ett av många exempel. Hur gör de nu? Stänger de redan innan V75 har börjat?

Här gäller det ju i så fall att ombuden ändrar sina öppettider och verkligen servar sina travspelare. Annars får man börja lämna in på fredagar igen – men då går vi tillbaka 25 år i tiden.

Programmet ingen hit

Omsättningen på V75 i lördags var heller inget att skryta över. Med tanke på att det var jackpott och ett enormt pådrag i marknadsföringen om det nya tv-upplägget med nya studion. Det var rejält uppumpat före med en massa reklam överallt. Så omsättningen borde helt klart ha varit högre.

Det nya tv-programmet kan man ha många åsikter om. Jag tycker inte att det var någon hit och flera jag har pratat med har samma uppfattning. Men man får ge det några gånger och se hur det sätter sig.

Det var segt bitvis och en hel del som upprepades. Jag kan förstå att det är svårt att fylla ut en fem timmars lång sändning, det är lätt att det blir dösnack.

Jag gillade dock det nya positioneringssystemet där folk som inte är så insatta kan se var hästarna ligger i fältet. Snygg grafik också, samt att man filmar loppen bra, häftigt uppifrån, utom ett undantag och det är starten. Där måste man visa en helhetsbild från sidan så att man kan se vilka hästar som kör för ledningen. Där har man krånglat

till det för mycket. Man har heller ingen ­tajming när man gör inzoomningarna av ­hästarna i fel lägen i loppen.

Kontios bragdprestation

Jag måste avsluta med att hylla Jorma Kontio som är värd all beundran. Att ta 10 000 segrar som kusk är en enastående bedrift. Det är bara att gratulera en stor idrottsman till alla hans fantastiska framgångar i sulkyn.

Grymt bra jobbat och grattis, Jorma.

Hade jag suttit i bragdjuryn hade jag ­nominerat dig till bragdmedaljen.

Frank Andersson