Slarvet måste bli straffbart

Foto: Kanal75
Patrik Fernlund.
TRAV

Efter 49 år och fyra varv runt jorden bakom en hästrumpa kom seger 10 000.

Jorma Kontios prestation är enorm och det kan man kalla något i hästväg.

Sedan har travsportens tjejer det ­väldigt tufft för tillfället.

Vinner du ett travlopp per dag,

i 28 år, ja då har du nått drömgränsen 10 000 segrar. Detta gjorde Jorma Kontio i söndags och prestationen är enorm.

Jorma började med hästar innan han ens kunde gå och 62-åringen vann sitt första lopp redan som 13-åring. Jorma fick egentligen inte ­köra då, han hade inte åldern inne, men lyckades ta sig runt reglerna och det var där sagan började.

Sedan dess har massvis med storsegrar trillat in och milstolpen nåddes i Finland,

i Pihtipudas, med hästen Evartti. Vem kommer ihåg bana och häst om två ­minuter? Inte jag i alla fall ...

I lördags vann han med Timo Nurmos stjärna och Prix d’Amerique-häst (?) Mellby Viking. Lite tråkigt att inte den 10 000:e segern togs med den hästen, då det är en riktig ”Jorma-häst”. Stark och bra.

Förstör uppladdningen

Jag blir mer och mer irriterad på alla dessa utrustningsfel som allt oftare sker kort före start och förstör hästarnas och kuskarnas uppladdning inför lopp.

I lördags var det dags igen – det händer för ofta numera. Vad får egentligen klassas som materialfel? Slarv och materialfel är två väldigt skilda saker.

Ingen annan ska bli drabbad bara för att en tränare har slarvat eller har för dåliga prylar på sin häst. Ha ordning på utrustningen, har du inte det ska du bestraffas.

Det kan tyckas hårt, men för en schysst och rättvis sport är det förmodligen enda rätta vägen att gå. På Frankrikes största travbana, Vincennes, har man en bil som åker runt med reservdelar, till exempel ­sulky med mera. Allt för att få en smidig, snabbare och mer effektiv hantering av problemet. Kanske är det något vi kan ta efter i svensk travsport?

Ett sto bland 67 hästar

Landets travston har det tufft, framför allt på V75. I lördags var det 67 hästar som startade i V75-finalerna på Åbytravet. Av dessa hästar var det ett sto – katastrofala siffror och frågan är: Hur kan det blivit så?

Gör om ”Lördagsloppet” till lopp enbart för ston, med flera tillägg. Det skulle öka svårighetsgraden radikalt, för det blir väldigt ofta skrällsegrar i stoloppen.

Det är anmärkningsvärt, men en dam som inte har det så tufft att hävda sig är ­Delicious U.S. som i fredags sprang nytt världsrekord för ston då hon vann på 1.08,6 med krafter kvar på Bollnästravet. Efter rekordloppet ska Daniel Redén nu bygga ett slott – enbart åt sin stjärna. Det är den lilla prinsessan värd.

Veckans tips

1) 7 Blended Scotch (Solvalla, V75-3)

Grym senast och härlig dam i form. Måste med.

3) 11 Tellmeastory (Solvalla, V75-4)

Under kraftig utveckling, superskräll om det blir högt tempo.

3) 4 Windy Ways (Solvalla, V75-7)

Fast med rubbet sparat senast. Toppchans.