”Han var vaken en stund i natt”

1 av 3 | Foto: Kanal75
Visbyproffset Jan-Åke Hoas.
TRAV

Jan-Åke Hoas, 50, vårdas i respirator på Karolinska sjukhuset efter att ha träffats av en hästspark i ansiktet i tisdags.

Nu kommer fler positiva nyheter.

– Han var vaken en stund i natt och han svarade på ja- och nej-frågor genom att trycka i handen, säger Susanna Olin, Jan-Åke Hoas föreståndare, till Trav365.

Det var under Visbytravets tävlingar i tisdags som olyckan inträffade. Hästen Noble Power galopperade och när kusken Jan-Åke Hoas, 50, skulle ta ut hästen ur loppet så började denne att sparka bakut.

En av sparkarna träffade Jan-Åke rakt i ansiktet.

Efter att ha röntgas på Visby lasarett togs beslutet att akutflyga travprofilen till Karolinska sjukhuset i Stockholm med ambulanshelikopter.

Jan-Åkes fru, Jonna, meddelade läget på Facebook:

”Janne flögs i ambulanshelikopter från Visby Lasarett till Karolinska sjukhuset. Han ligger nu i respirator”, skriver hon i inlägget och forsätter:

”Båda käkarna är krossade och flera av tänderna utslagna. Läkarna tror att hjärnan är intakt och även nacken. De hoppas även kunna rädda synen”.

”Vet om att han ligger på sjukhus”

Under onsdagen kom positiva rapporter från sjukhuset.

– Jag har glädjande nog pratat med Jan-Åkes fru Jonna här nyss. Läkarna har precis gått ronden. Och de bedömer att nattens operation har gått bra. Läget är nu stabilt och inte längre livshotande. Det är vi fantastiskt glada för, berättade Susanna Olin, föreståndare för Jan-Åke.

”Känns fantastiskt”

Och det fortsätter gå åt rätt håll för Visbyproffset.

Trav365 har varit i kontakt med Susanna Olin på torsdagsmorgonen och hon kommer med fler positiva nyheter.

– Vi fick fantastiska nyheter i natt. Jan-Åke har varit vaken en liten stund. Genom att trycka i handen och svara på ja- och nej-frågor. Han vet om att han varit med om en olycka och han vet om att han ligger på sjukhus. Det känns fantastiskt och det tyder på att inte har några hjärnskador. Nu är han nedsövd igen, för i dag väntar en lång operation, som börjar här på förmiddagen och är klar framåt kvällen. Nu ska de få allt på plats i ansiktet igen. Han är på ett fantastiskt sjukhus, de är bäst i Sverige på det de gör.

Hur mår Jan-Åkes fru Jonna?

– Hon är lättade och tycker det är fantastiskt att det gått så bra som det har gjort. Hon och resten av familjen får också fantastiskt bra hjälp.

– Vi har fått ett enormt stöd av folk och Janne är fantastiskt omtyckt. Vi ser fram emot att han får vakna och läsa allt som skrivits och ta del av all kärlek som han fått i och med det här, säger Susanna Olin.

ARTIKELN HANDLAR OM