”Vi firade med champagne”

1 av 2 | Foto: KANAL75
Mats Sundins delägda travhäst, Nimbus C.D., vann Jubileumspokalen och en miljon kronor under onsdagskvällen.
TRAV

Hockeylegendaren Mats Sundin tvingades övertyga delägarna och tränaren Stefan Hultman före köpet av travtalangen Nimbus C.D.

Under onsdagskvällen vann stjärnhästen Jubileumspokalen och en miljon kronor.

– Allt är Mats förtjänst, det här var grymt, säger den före detta landslagsläkaren Lennart Hovelius, som deläger hästen, till Trav365.

I höstas köpte Mats Sundin och hans ”stall”, med bland andra hockeylegendaren Ulf Dahlén och före detta landslagsläkaren Lennart Hovelius, travtalangen Nimbus C.D. och satte honom i träning hos Stefan Hultman.

Men det var ingen lätt match för ”Sudden” att övertyga sina kompisar och tränaren Stefan Hultman om köpet.

– Han fick övertala flera av oss. Alla var inte skeptiska, men jag var skeptisk. Hästen var inte billig, vi fick den inte gratis precis. Men uppenbarligen visste Mats vad han gjorde. Han måste väl ha rätt någon han också, skrattar Lennart Hovelius.

”Tveklöst största segern”

Ja, köpet har varit en ren och skär succé hittills. Under sommaren har den läckre fuxen charmat hela trav-Sverige och under onsdagskvällen tog Nimbus C.D. den största segern i karriären när han ledde storloppet Jubileumspokalen, med en miljon kronor i förstapris, från start till mål.

På plats på Solvalla var de fem delägarna i hästen och de skrek in honom från sitt bord uppe på Solvallas finrestaurang Kongressen.

– Det var grymt! Det var en ny dimension det här, att se hästen vara så bra, det är fantastiskt, säger Lennart Hovelius.

– Det här var den tveklöst största travsegern för oss. Vi har flera hästar, men det här var det roligaste, absolut. Det är helt och hållet Mats förtjänst. Det har han gjort bra. Sen så har Örjan Kihlström (kusken) och Stefan Hultman (tränaren) gjort ett fantastiskt jobb med hästen.

”Glädje svår att beskriva”

Hur var stämningen runt bordet under kvällen?

– Mats sa ju själv i går att han var mer nervös då än i OS-finalen i Turin. Det är en förväntan som byggs upp när man sitter där. Det är timmar kvar till start. Man ser hästen värma upp en gång. Två gånger. Så kan man bara hoppas, och så slår det ut. Det var en ögonblicklig glädje som är svår att beskriva. Och att vi fick vinna när alla var samlade med fruarna, och ja, alla. De segrarna man upplever tillsammans är det något speciellt med.

Skrek ni in på upploppet?

– Efter det lugna förstavarvet så sa vi att han nog fan kan hålla undan. In på upploppet ställde vi oss upp och skrek.

Hur firade ni?

– Det blev champagne vid bordet. Men inte jättemycket mer än det. Jag vet inte vad de andra gjorde.

Framtiden?

– Vi får se vad Hultman har tänkt sig för matchning. Han brukar ta det med Mats i första hand, så vi får se då.

Hur är det att äga häst med bland andra Mats Sundin?

– Det är kul det! Vi passar bra ihop det här gänget och har väldigt roligt. Det är mycket skämt och det är samma känsla när hästarna startar som i stora finaler i VM och OS. Eller, det här är nästan roligare.

– När det går bra, tillägger Hovelius.