”Livet som travtränare – en berg- och dalbana”

Sportbladets krönikör Patrik Fernlund efter V75: ”Poet Broline började trava halvtaskigt”

TRAV

Livet som travtränare är en berg- och dalbana.

Det blev Peter Untersteiner påmind om under lördagens V75-omgång.

En seger – och två snöpliga galopper på upploppet.

Peter Untersteiner är en av Sveriges hetaste travtränare. Hästarna strömmar in och han är omåttligt populär.

Under lördagen vann han V75-6 tillsammans med Allaballakaitoz som tycker att travlivet leker igen, sju år gammal. Han sprintade till ledningen – drog på i ett friskt tempo och vann enkelt på ett mycket imponerande sätt.

Men jag kan lova att det inte var segern som Untersteiner tänkte på när han satte sig i bilen och åkte hem efter tävlingarna.

”Största segern”

I V75-2 körde han megafavoriten Poet Broline, som tog hand om ledningen och allt så bra ut. Men mitt i sista sväng tyckte, i alla fall jag, att hästen började trava lite halvtaskigt och när det skulle avgöras slängde sig hästen i galopp. Tungt – då förstapriset var 900 000 kronor. Vann gjorde Kenneth Haugstad, som tog karriärens hittills största seger då han välförtjänt vann med Heavy Sound. En seger som värmde lite extra för Kenneth, då det var hans första stora triumf för chefen Roger Walmann och just treårige Heavy Sound ligger honom extra varmt om hjärtat. Kenneth har kört hästen i varje lopp, och format honom till den stora talang han är.

”Såg slagen ut”

Tillbaka till Peter Untersteiner. I V75-7 fick hans häst Mc Steamy ett tufft lopp, men hade ändå greppet i början på upploppet. Vad som hände? Hästen galopperade – och ett nytt bakslag för Untersteiner. Travtränarlivet är verkligen upp och ner, det fick 54-åringen känna på under lördagen. Vann gjorde Dominator, som såg slagen ut från 500 meter kvar och in över mållinjen men först var han. Undra hur många kuskar i världen som hade vunnit med den hästen? Förmodligen bara en – Björn Goop.

■ ■ ■ Loppen i övrigt:

Erik Lindegren tog en bejublad hemmaseger i V75-1, då han ryckte skorna på Ochongo Face och tog ledningen från ett svårt spår. Sedan var hästen ensam på banan – och vann på nytt svenskt rekord. Härlig segergest efter mål av kusken, sådant gillas av publiken och det är alltid festligt då kuskarna bjuder på sig själva.

Tyske Wilhelm Paal tokskrällde i V75-3, tillsammans med Royal Blessed till över 40 gånger pengarna. Paal som vann Sweden Cup under Elitloppshelgen med Ringostarr Treb har haft några riktigt fina vinster i Sverige på sistone och vi kommer få se honom mer och mer i Sverige framöver. Men i ärlighetens namn höll veckans Gulddivision ingen högre klass. Bättre blir det nästa vecka, i Sundsvall Open Trot.

Princess Face är en riktig prinsessa – som har stor talang och hon tog hem E3-finalen för stona och det blev ingen bluffseger. Adrian Kolgjinis häst var överlägset tuffast, och avgjorde på styrka.

Björn Goop vann V75-5 med Only One Winner, som såg fantastiskt fin ut och rycket han gjorde genom slutsvängen var mäktigt. På två steg hade han avgjort loppet. Det var vackert att se.