Tjänat 10 miljoner kr – går i pension

Hallsta Lotus slutar tävla: ”En helt fantastisk häst”

1 av 2 | Foto: KANAL75
Hallsta Lotus med kusken Ulf Ohlsson.
TRAV

Det blir ingen start i SM för kallblod nästa lördag för Hallsta Lotus.

15-åringen med över tio miljoner kronor intjänat på tävlingsbanorna får sluta tävla några månader i förtid.

Hallsta Lotus tog över efter pappan Järvsöfaks och var kungen i kallblodsvärlden under några säsonger. Efter fem starter utan seger under den sista säsongen som tävlingshäst har tränaren Jan-Olov Persson och ägaren AB Johan Hansson i Uppsala tagit beslutet att låta Hallsta Lotus sluta tävla.

I stället för ännu en start i SM för kallblod på Bergsåker - loppet hingsten vann 2010 och 2011 - blir det avtackning den dagen.

–  Han kommer att leda defileringen till SM och uppfödaren Magnus O Jonsson från Indal i Sundsvall kommer att köra. Det kan inte vara så många Medelpad-uppfödda hästar som tjänat över tio miljoner, säger tränaren Jan-Olov Persson med ett skratt.

Plockade 75 segrar

Hallsta Lotus pensioneras med 10 015 436 kronor på segerkontot. 75 segrar, 24 andraplatser och 15 tredjeplatser blev facit på karriärens 195 starter. Rekordet 1.9,6 noterades i juli 2010 på hemmabanan Hagmyren.

Hallsta Lotus vann lopp under debutsäsongen som treåring och följde upp med en seger i Svenskt Kallblodsderby. Han vann SM  två gånger, Elitkampen på Solvalla två gånger och i Nordiskt Mästerskap blev det hela tre inteckningar.

– Han vann Nordiskt Mästerskap så sent som i fjol. En helt fantastisk häst. Att jag kunde vinna min tusende kuskseger med Lotus i derbyt var jätteroligt. Annars har Ulf Ohlsson kört de allra flesta starterna. Jag körde ju Järvsöfaks och Ohlsson fick ta hand om Hallsta Lotus. Sedan blev det naturligt att de fick fortsätta tillsammans, säger Jan-Olov Persson.

Mikael Wikner/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM