Det om något ger rysningar

Foto: Kanal75
Patrik Fernlund.
TRAV

Hästarna får bara en chans. En galopp  och 1 500 dagars förberedelse kan vara åt skogen. Det är dags för Derbyt, och i kväll ska stjärnorna ta första steget till segern värd två miljoner kronor.

Ingen skugga över de andra stora unghästloppen i Sverige, men just Derbyt är något extra. Något alldeles extra.

Hästarna får bara en chans under sin karriär, och i kväll körs uttagningsloppen till travsportens blå band.

Mitt starkaste Derbyminne är det året Maharajah vann. Året var 2009, och en del travexperter trodde att Yield Boko skulle bjuda upp dans. Yield Boko hann ta två steg på dansgolvet innan Maharajah sopade undan benen på honom – och showade runt på ett fullkomligt galet sätt.

Jag var på plats på Jägersro den dagen, och kommer aldrig glömma intrycket

på Maharajah runt sista sväng då Örjan Kihlström lättade lite på tömmarna och lät sin superhäst jogga ifrån motståndet. Det om något ger rysningar.

Återigen har ATG satsat på extra V75 den här kvällen, och jag skulle bli väldigt förvånad om det inte blir jackpott, mest troligt på både fem- och sexrättspotten.

Rätt eller fel att köra V75 i kväll? Svårt att säga, men mest troligt får vi gratulera Bergsåker som troligen får extra pengar att spela om på lördag.

Cash Gamble min favorit

Vem vinner Derbyt 2015 då? Per Lennartssons helläckre fyraåring Cash Gamble har under de senaste månaderna vuxit fram som favoriten hos den svenska travpubliken, och det kan vara så att han står som slutsegrare första söndagen i september men säker är jag absolut inte.

Vi ska tänka på att hästen haft toppform sedan i maj, och det är inte enkelt att hålla hästarna på topp under så lång tid.

Jag gick igenom lopp för lopp – och skrev ner hästar som har potential att vinna och jag fick cirka 20 hästar på listan. Derbyt innehåller flera redan rutinerade hästar, men även sköna uppstickare som utvecklats hastigt under årets säsong. Just uppstickarna som nu ska sättas på prov är roligast att se – och det händer väldigt mycket i hästarnas utveckling så här års.

Den som för ett halvår sedan hade problem med att springa med de andra kan nu helt plötsligt jogga ifrån sina motståndare. Det är fascinerande.

Lite intressant statistik är att sex av de tolv hästarna som stod på startlinjen i fjolårets Kriteriefinal, inte har tjänat över 100 000 kronor i år och tre av dem har inte ens gjort en enda start.

Det är tufft för både hästar och människor att prestera på topp och ligga på max av sin kapacitet i varje lopp eller tävling.

Patrik Fernlunds Derbyfavoriter

✔  Cash Gamble (V75-6). En stark och tuff hårding. Knapp favorit hos mig.

✔  Sorbet (V75-2). På väg uppåt, ser ut som en blivande stjärna.

✔  Emmett Brown (V75-3). Har Stig H sagt ska vinna Derbyt. Han kan ha rätt.

✔  Zenit Brick (V75-3). Har man matchat mot Derbyt. Timo Nurmos en mästare i stora lopp.

✔  Lord Flax (V75-7). Fantastiskt intryck näst senast. Duger om han har en toppdag.