Frank Andersson: ”Den känslan är skönare än sex”

Foto: CASPER HEDBERG
TRAV

Trav är en fantastisk sport. Att äga häst och få vara med om upplevelsen när den vinner är oslagbart. Jag har själv haft turen att få göra det och förstår att många elitidrottare satsar på travet.

Jag börjar med några rader om förra veckans krönika. Jag har fått i princip hundraprocentigt medhåll från alla när det gäller att den nya starttiden för V75 är kass. Snälla ATG, byt tillbaka till den gamla så glömmer vi allt det här. Spelarna har också sagt sitt då omsättningen i lördags var åtta miljoner mindre på V75 än samma dag förra året. Detta trots allt pådrag med det nya tv-programmet och den nya studion. Pausen på en halvtimme mellan avdelning fem och sex är också en mördare.

Man gör ju förändringar för att få upp omsättningen, inte för att den ska minska.

Förstår elitidrottare som fastnar

Nog om det. Jag vill ge en eloge till Gävle och deras banpersonal för en hypersnabb och fin bana. I lördags fick vi verkligen valuta då det var körning och riktiga race i varje lopp. Det gick undan hela dagen, till skillnad mot i onsdags på Solvalla då Jubileumspokalen blev ett blufflopp.

Apropå Jubileumspokalen så var det en lycklig Mats Sundin som klev in i vinnar­cirkeln som ägare till Nimbus C.D.

Det har skrivits mycket tidigare om att idrottare som varit på elitnivå fastnar

för travet och blir hästägare. Jag förstår dem för jag har själv varit hästägare

i många år.

Jag var delägare i Red Hot Dynamite som var en stjärna och som vann såväl Kriteriet som båda E3-finalerna och flera andra stora lopp. Det var en underbar resa och en fantastisk upplevelse.

Det adrenalinpåslag man får när hästen startar är obeskrivbart. Jag har tidigare sagt att när man får se sin egen häst vinna lopp så är det bättre än sex.

Det var såklart sagt lite med glimten i ögat och det var en del som frågade om man hade ett dåligt sexliv, men det är en enorm känsla att få se sin egen häst vinna. En riktig kick.

Till alla som funderar på att köpa en travhäst rekommenderar jag att gå ihop ett kompisgäng eller kollegor och bli delägare tillsammans. Det behöver inte kosta miljoner, titta bara på en sådan häst som Tunika som kostade 40 000 kronor och som har sprungit in över två miljoner.

Det gäller att hitta en tränare med ett bra öga, som hennes tränare Tomas Malmqvist. Eller en sådan som Lutfi Kolgjini. Snart är det dags för ”Luddes” auktion i samband med derbyt och därefter kommer kriterieauktionen. Så det är ett perfekt tillfälle att samla ihop ett gäng, ta med en expert och åk iväg och bjud på fina hästar.

Behövs tur för sju rätt

V75 är ett fantastiskt spel. Jag har naturligtvis inte sju rätt varje omgång, men när det händer känns det som att man går på moln. I lördags var det dags för mig igen och lyckan till framgången var att jag vågade spika Allaballakaitoz och Dominator. Jag har spelat på trav länge och det gäller att ha tur. I sista loppet var det dramatiskt och svettigt. Men vilken skön känsla när det gick vägen.

Jag avslutar med att bjuda på en vinnare på kvällens V75. Conlight Ås (V75-7) ser jag som en kul chansspik. Hästen såg lysande ut som fastlåst senast och det blir återigen barfota runt om. Tror den är stenklar.

Frank Andersson