Nya tv-tekniken nobbas på V75

Därför kan inte tittarna se positioneringen på hästarna i kväll

Foto: Thomas Engström
Erik Westberg, VD på Kanal75
TRAV

Det blir inget positioneringssystem när Jägersro arrangerar Extra V75 i kväll.

Installationen och testerna av den nya tekniken på travbanan är inte klar.

– Det är en avancerad process och vi har prioriterat V75 på lördagarna, säger Erik Westberg, VD på Kanal75, till Trav365.

Lördagen den 15 augusti, i samband med V75 på Åby, hade Nya V75 Direkt premiär i TV4.

ATG och Svensk Travsport presenterade då en rad nyheter och en av dessa var det så kallade positioneringssystemet som gör det möjligt att se varje hästs position i loppet.

I kväll körs det Extra V75 på Jägersro med uttagningar till Svensk Travderby och Trav365 kan nu avslöja att positioneringsystemet i kväll utgår.

Erik Westberg, VD på Kanal75, som tillhandahåller alla travsändningar, berättar vidare.

”Kommer fler tillfällen”

– Det handlar helt enkelt om att vi inte är klara med installationen och testerna när det gäller Jägersro, där har planeringen varit att det ska vara klart till Derbyhelgen den 5 september, säger Erik Westberg och berättar vidare.

– Det är en avancerad process med den här installationen, vi har planerat detta länge, men vi har prioriterat V75 på lördagarna.

Kommer det finnas fler tillfällen framöver där positioneringssystemet utgår?

– Ja, i höst så kommer det inte finnas något positioneringssystem när V75 avgörs utomlands, samt i Bollnäs och i Skellefteå. Vi är just nu inne i en fas med installationerna.

”Varenda travlopp ska ha det”

Hur tror du reaktionerna blir från tittarna i kväll?

– Det här är en satsning långsiktigt och vårt mål med det här är självklart att varenda travlopp ska ha det här i framtiden, det är dit vi vill nå. Men, så här tidigt in i projektet vill jag att man förstår att det inte går att ha det här överallt direkt, det är en avancerad process. Ta Champions League som ett exempel, där har de inte samma antal kameror i varje match, utan man tar det i olika faser, säger Erik Westberg och avslutar.

– På Åby, inför premiären 15 augusti, hyvlade man om banan ganska tätt inpå den dagen och det gör att vi får göra om våra tester och mätningar, och det är inte så enkelt. Det är inte som alla ishockeyhallar eller fotbollsarenor där alla ser likadana ut, alla travbanor ser olika ut och det finns många faktorer som vi måste ta hänsyn till. Vi har haft ett bra samarbete med banorna som gjort det här möjligt, men det tar tid att få det på alla banor och vi har som sagt prioriterat V75 på lördagarna.