Åker 60 mil för att vinna en miljon kr

Foto: Kanal75
Per K Eriksson
TRAV

Per K Eriksson åker till Sundsvall för att försöka ta hem miljonen i förstapris i Sundsvall Open Trot.

Med lite tur kunde Mantorptränaren ha vunnit Elitloppet i maj med Royal Fighter och han tycker att sjuåringen åtminstone ska ha 95-procentig elitloppsform inför lördagen.

– Det har strulat och inte gått vår väg sedan i maj och det känns som att vi måste försöka få mer utdelning på året nu med den här fina hästen.

På lördag bjuder Bergsåker in till årets största dag på banan med Sundsvall Open Trot och SM för kallblod på programmet.

Per K Erikssons hästar får åka de nästan 60 milen från Linköping under fredagen tillsammans med personal. Själv tar han bilen upp i ottan lördag morgon.

– Jag har spelning på fredag kväll och står på scen till klockan ett på fredag natt. Vi har ett dansband lite på kul jag och några kompisar och vi spelar på nytt dansställe i byn där vi bor och det är därför jag kommer lite senare, säger Mantorptränaren.

Stallstjärnan Royal Fighter är med i huvudloppet på lördag som går som den sjunde avdelningen på V75. Hästen slog till i sitt elitloppsförsök den sista söndagen i maj. I finalen satt Jennifer Tillman fast med en frisk Royal Fighter över mål och slutade fyra.

En vinnare med lucka, sa kretsen kring hästen då och sköt ut hakan inför det som komma skulle.

"Så fel varje gång"

Det blev inte någon större utdelning i storloppen i Sverige efter det. 0-0-0-3 är den mediokra resultatraden.

Royal Fighter är blixtrande snabb bakom bilen och drog ett andraspår i Sundsvall Open Trot...

– Nej, nej, nej. Jag går inte in i de där diskussionerna med honom eftersom det blivit så jäkla fel varenda gång. Det är klart att vi vet att vi har en startsnabb häst och det är klart att Jennifer kör till ordentligt när bilen släpper. Hur det sedan blir är en annan sak.

Per K Eriksson anser att sex-sju hästar har chans till miljonen på lördag. Det är ett jämnt lopp där argaste motståndaren är Creatine med Johnny Takter i sulkyn.

Kort distans är att föredra men även lördagens 2140 meter funkar för Royal Fighter menar Mantorptränaren, som tror att samtliga hästar förutom On Track Piraten skulle ha haft sprinterdistans på lördag för optimala förutsättningar.

Slirade i Åby Stora

Förutsättningarna är ändå riktigt fina menar han och läget går inte att klaga på. Hur Jennifer Tillman ska lägga upp taktiken vill han inte ens fundera på.

– Det ger sig när bilen släpper. Vi har haft svårt att bedöma honom riktigt känns det som eftersom vi haft lite otur både i Årjäng och på Jägersro. I Åby Stora Pris senast ville vi optimera allt med spetsläget i det första heatet men det fungerade inte alls med barfota runt om. Jag vill inte skylla på banan men den var lite lös och han sprang bara och slirade. Det första Jennifer sa när hon kom in var att det inte alls hade funkat med fästet och med bakskor i andra heatet gick han bra till tredjeplatsen.

Svårt att bedöma hästens form säger du?

– Det är svårt att säga var formen är ärligt talat när det bara blir fel. Om det är elitloppsform eller vad det är. Han är fräschare i dag än han någonsin varit nästan. Han är rakare i vagnen och värmer bättre och allting. Så på den fronten är allting bättre. Men det är ingen garanti. Så bra som han var i Elitloppet ska jag inte säga att han är...det vet jag inte. Men säg 95-procentig form i alla fall.

– Som planen är nu blir det absolut bakskor på lördag, sedan tar vi ställning till det sista, om han får skor även fram.

Några särskilda förberedelser under veckan?

– Vi kommer att vara rätt så offensiva i träningen på onsdag i ett jobb inne på Mantorptravet. Vi kommer att försöka tagga till honom så mycket vi kan med det jobbet och hoppas att effekten blir lite som av loppet då han fick gå för fullt på Solvalla före Elitloppet. Med en så bra häst hoppas vi få lite mer utdelning av det här året.

Stallet har sexåriga stoet Livacious Lindy till start i lärlingsloppet (V75-4) på lördag. Micael Stjernström kör. Chansen?

– Han jobbar hos mig och jag har fullt förtroende för Micael som är en rutinerad och mycket duktig kusk. Livacious Lindys är jag heller inte heller orolig över, Hon gick jättebra i Örebro vid seger näst senast och föll med flaggan i topp på Åby där hon fick tryck på sig ett par tre gånger under loppet. Voltstart ska det inte vara några problem med och hon går utrustad som hon alltid gör. Utan att ha koll på motståndet tror jag på en plats bland de tre.

Båda hästarna övernattar i Sundsvall - plus eller minus?

– Det klarar de riktigt bra båda två. Själv spelar jag som sagt fredag och startar enligt planen resan till Sundsvall 05.00, säger Per K Eriksson, gitarrist i dansbandet Kajsaz.

Hästarna i Sundsvall Open Trot går i mål strax före klockan 19.00 på lördagskvällen. Det kan bli ljuv musik för Per K Eriksson.

Mikael Wikner, Kanal 75