Gula kavajen som är värd två miljoner kr

”Har blivit en hedersbetygelse”

Foto: Kanal75
Stortränarna Lutfi Kolgjini och Stig H Johansson är några av de som äger den gula kavajen, även före detta hockeystjärnan Peter Forsberg har en hemma i garderoben
TRAV

Det är uttagningar till Svenskt Travderby på Jägersro i Malmö i kväll. Enligt många i trav-Sverige det största och finaste travlopp du kan vinna.

Det är dock inte bara ett förstapris på två miljoner kronor som väntar vinnaren – utan även den gula kavajen.

Den gula kavajen har blivit en stark symbol för det anrika travloppet, som kördes första gången 1928.

– Det är taget från kavajtraditionen som Augusta hade i golfen, säger Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro, till Trav365.

72 fyraåriga travhästar slåss under tisdagskvällen på Jägersros travbana om tolv platser i finalen av Svenskt Travderby som avgörs på travbanan i Malmö söndagen den sjätte september.

Storloppet har skyhög status i Sverige och vinner man Svenskt Travderby får man förutom ett förstapris på två miljoner kronor även ära, berömmelse och en plats i historieböckerna.

För vinnarna – tränaren, kusken, ägaren och uppfödare – väntar också en gul kavaj.

Den gula kavajen har genom årens lopp blivit en stark symbol för Svensk Travderby och som alltid när det börjar närma sig storloppet så blir det en ”hype” kring kavajen.

”En av mina föregångare”

– Idén till den gula kavajen föddes någon gång kring 1970-talet, och det var Claes Ahlström som låg bakom det här, en av mina föregångare, säger Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro, till Trav365 och fortsätter.

– Man tog det här efter den kavajtradition som Augusta hade i golfen. Augustas kavaj är grön, och varför färgen blev just gul i Derbyt vet jag faktiskt inte, men det här med kavajen har levt kvar.

”En hedersbetygelse”

Varför tror du att själva kavajen fått den status den fått?

– Det visar att det går att göra spännande grejer, och det är en fantastisk hype kring den här kavajen. Det är givetvis mycket för att just Svensk Travderby har du bara en chans att vinna som travhäst, och det är ett travlopp som alla vill vinna. Det har blivit den här senonymen, att vinner jag Svenskt Travderby så får jag en gul kavaj. Det hör ihop med den status som loppet har, och det har blivit en väldigt kul grej. Det är också unikt i travet, det här med kavajen, och det blir lite som en hedersbetygelse.

Hur är känslan på Jägersro inför kvällens uttagningar?

– Den är väldigt bra, det här är ju en av de bästa tävlingsdagarna på hela året, och vi ser fram emot en fantastisk tävlingskväll, säger Mats Ahlkvist.