Mässhall och hotell – planeras på Åbytravet

Foto: Åby Travsällskap
En skiss över framtidsplanerna på Åbytravet
TRAV

Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg har stora framtidsplaner.

Om allting vill sig väl kommer en mässhall och ett hotell att finnas på travbanan i framtiden.

– Vår målsättning är att ha invigning hösten 2018, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet, till Trav365.

Åbytravets stallbacke har sedan fyra år tillbaka fått ett rejält ansiktslyft med en tävlingspaddock.

Nu vill travbanan även modernisera och utvecklas ytterligare.

Om allting går enligt planerna kommer en mässhall, hotell och Åbytravets travbana att dela ingång från och med hösten 2018.

Åbytravets sportchef, Jon Walter Pedersen, utvecklar för Trav365.

”Investerare som går in”

– Det här ska upp i fullmäktige hos kommunen den tredje september, då kommer de att ta beslut på det här, säger Jon Walter Pedersen till Trav365.

Om ni får ett ja från kommunen den tredje september, vad är det ni vill göra då?

– Vi kommer att skriva ett avtal med ett bolag om att eventuellt bygga en mässhall och ett 16 våningar högt hotell på Åbytravet, men det är viktigt att poängtera att något beslut inte är taget i vårt sällskap ännu. Det här har legat hos kommunen i ett år, och vi har både en mässoperatör och en eventuell investerare som går in i det här projektet.

”Ska hända saker hela veckan”

Varför vill ni bygga en mässhall och ett hotell vid travbanan?

– För att vi ska vara en arena där det händer saker och ting sju dagar i veckan, det här kommer generera mycket intäkter och det är intäkter som kommer gå rakt in i sporten. Det här är sådant som tar tid och det kommer säkert bli överklaganden fram och tillbaka, men vår målsättning och förhoppning är att vi kan sätta igång att bygga 2016 och om allting vill säg väl inviga det här hösten 2018.

Både mässhallen och hotellet kommer alltså ligga precis vid banan?

– Absolut. Den gamla sittplatsläktaren som vi har i dag, halva den kommer att tas bort och där ska det byggas en ny mässhall och i anslutning till banan ett nytt publikområde. Hotellet kommer att byggas på framsidan som vi har på banan i dag. Det kommer att vara samma ingång till mässhallen, hotellet och till travbanan.

”Vil göra det modernt”

Åbytravet har de senaste åren, i och med tävlingspaddocken på stallbacken som stod klar 2011, legat i framkant i trav-Sverige. Den gamla stallbacken såldes också till förmån för bostäder. Nu fortsätter man sin utveckling med storslagna planer.

– Vi kommer att utnyttja vår restaurang och mycket mer, men det är ett samarbete som vi ska diskutera om hur det ska se ut i framtiden. Vi har gjort allting på stallbacken och det är modernt med mycket nytt, och sista delen nu är att vi vill stärka upp rejält på publikplats, säger Pedersen och avslutar.

– Vi vill göra det modernt, göra det för det årtal som vi befinner oss i. När det byggs hotell och mässhall så ska även banan fräschas upp, och både publik och anläggning kommer hänga med i den utvecklingen.

Tanken är att Åby ska agera fastighetsägare och teckna avtal, och inte driva rörelserna själva.

Göteborgs Posten var först att rapportera om planerna.