Krossade foten i olycka – är nu tillbaka på V75

Foto: Kanal75/ALN
Helena Johansson är tillbaka i hetluften efter den hemska olyckan på Solvalla i maj
TRAV

Hon fick sin fot krossad och fördes till sjukhus med ambulans efter en otäck olycka på Solvalla i maj.

Nu är Helena Johansson, 35, tillbaka och hon kastas direkt in i hetluften på V75.

– Det ska bli jättekul, och det känns bra, säger Helena Johansson till Trav365.

Det var under årets största travhelg i Sverige, Elitloppshelgen, som den hemska olyckan var framme.

I det femte travloppet under lördagen på Solvalla så krokade flera ekipage ihop och den som drabbades värst i olyckan var 35-åriga Helena Johansson.

Johansson slungades ur sin sulky och krossade sin fot i fallet – hon fördes till Karolinska sjukhuset i ambulans.

Efter knappa två veckor på sjukhus, inopererat stift och skruv, och lång tid av rehabilitering är travtjejen nu tillbaka på travbanan.

När Bergsåker arrangerar V75-tävlingar på lördag kör hon Markus Pihlströms 9 Fonzan Sund (V75-4).

För Aftonbladet berättar Helena om hur hon mår inför helgens comeback, tiden efter olyckan och om hon är rädd inför starten.

”Klarade inte mycket själv”

Hur mår du Helena?

– Jo, det är väl ganska bra.

Hur har tiden från olyckan fram till i dag varit?

– Det är klart att det har varit tungt, från början hade jag väldigt ont och kunde inte göra någonting själv. Jag låg på sjukhus i 1,5 vecka och var nästintill sängliggandes. När jag kom hem från sjukhuset så kunde jag inte göra så mycket, säger Helena och fortsätter.

– Jag har piggnat på mig under vägen och börjat försöka göra saker, men jag har alltid behövt ha någon med mig. Jag kunde inte köra bil, klarade inte av att hoppa längre sträckor på kryckor och jag har fått åkt mycket rullstol.

”Känns inte obehagligt”

Trots att det varit en lång rehabilitering och en annorlunda vardag för Helena Johansson, som är van att vara sysselsatt i stallet hela dagarna, så är hon noga med att påpeka att hon haft det bra.

– Jag har haft det bra, jag ska inte säga att det varit så himla jobbigt ändå. Det har varit en annorlunda livssituation och det här är första gången som jag gjort illa mig, men jag har bara fått acceptera att det är som det är.

Hur känns det att vara tillbaka?

– Det ska bli jättekul, och det känns jättebra. Jag har varit och kört lite hos min arbetsgivare Svante Båth och tränat lite.

Känns det samtidigt lite obehagligt?

– Det känns inte obehagligt, det känns jättebra faktiskt. Jag är inte rädd eller orolig, det som hände på Solvalla var en olyckshändelse och det kommer vara som vanligt.

Beräknas bli helt återställd

Helena Johansson är fortfarande sjukskriven, och börjar vägen tillbaka nästa vecka.

– Jag har arbetstränat lite, men inte börjar jobba ännu. Jag börjar jobba halvtid nästa vecka.

Vad var det för skador du ådrog dig?

– Min fot krossades, det var några ben på ovansidan av foten som gick av och jag har en skruv och ett stift i foten som har lagat de som ligger trasigt. Läkarna började med att operera in en ställning i foten som jag hade i sju veckor innan de plockade bort den. Nu har jag en stor plastpjäxa, och jag ska få fothålsinlägg i skorna så jag kan gå ordentligt.

Kommer du bli helt återställd?

– Ja, de tror de i varje fall. Eventuellt måste de ta bort skruven och stiften som sitter i foten om de inte ligger där det ska eller om jag får ont.

”Kunde inte tacka nej”

Vad tror du om segerchanserna med Fonzan Sund?

– Jag vet faktiskt inte, jag har inte sett senaste loppet där hon galopperade. Men, vi har lottats till bra smygläge och vi smyger med och kör till slut.

Har du pratat någon med Markus Pihlström?

– Nej, det har jag inte gjort, inte ännu i varje fall.

Känner du hästen sedan tidigare?

– Ja, jag har kört hästen en gång förut och det var därför jag tackade ja till att köra också. Jag hade inte tänkt att börja köra redan nu, jag hade tänkt att börja jobba innan. Men, han ringde och frågade och då tyckte jag inte att det gick att säga nej till att köra på V75, framför allt inte när det är en sådan snäll häst också, säger Helena Johansson.