Världsrekord av Creme de la Creme

Foto: Kanal75
Publiken på Åbytravet fick se ett världsrekord under torsdagen
TRAV

Publiken på Åbytravet fick vara med om ett världsrekord på torsdagskvällen.

Anders Svanstedt dundrade runt med sitt löfte Creme de la Creme på tiden 1,12,1 i Quick Pay-Pokalen - ett nytt världsrekord för treåriga ston över medeldistans.

Creme de la Creme tog sin femte raka seger från debuten i juni då hon vann ett uttagningslopp till E3. Efter en femteplats i finalen lät Axevellatränaren Anders Svanstedt stoet ta det lite lugnare över sommaren.

Siktet har varit inställt på Svenskt Travoaks i september och torsdagkvällens insats gör att Creme de la Creme seglar upp som förhandsfavorit i det loppet.

Ett åttondespår drog ner förväntningarna i Quick Pay-Pokalen för treåriga ston. Men barfotadansande Creme de la Creme var överlägsen och kördes resolut till ledningen efter 600 meter.

Anders Svanstedt fick sitta och passa lite på sin häst som öppnade första halvvarvet på 1.09,4 och varvet i trakterna av 1.11,0.

– Helt otroligt. Hon var lite för vass i dag men jag lät henne kuta på hyfsat kontrollerat i alla fall. I den sista kurvan var hon förstås trött men det var konkurrenterna också, så det gällde bara att hålla henne på bettet. Jag längtar till den dagen då jag kan släppa av henne allt vad som går när hon har de rätta krafterna i kroppen! sa en glad Anders Svanstedt efter segern värd 125 000 kronor.

Oaks i september

Segertiden 1.12,1 var en putsning av Timbals nysatta världsrekord med fyra tiondelar. Creme de la Cremes tid är ett nytt världsrekord för treåriga ston på tusenmetersbana över medeldistans.

Nu väntar kvalen till Svenskt Travoaks på Solvalla i mitten av september för andelshästen från Axevalla.

– Efter E3-finalen var jag och ägarna på det klara med att satsa på Oaks. Skönt att de stod ut med att inte få se sin häst tävla under högsommaren, sa Anders Svanstedt.

Counts Pride-Pokalen var loppet efter på Åbytravet, de treåriga hingstarna och valackernas stora uppgörelse den här kvällen. Segerande häst där blev R.G's Thunderbolt, tränad av norrmannen Frode Hamre och körd av Johnny Takter. Förstapriset var 125 000 kronor. Segertiden 1.13,1 över 2140 meter, autostart.

Mikael Wikner, Kanal 75