Creatine jagar ny seger i Sundsvall

Foto: Kanal75
Johnny Takter pussar stjärnhästen Creatine
TRAV

Bröderna Takters stjärnhäst Creatine blev oplacerad i Jubileumspokalen på Solvalla senast.

Nu jagar de revansch i storloppet Sundsvall Open Trot.

– Det verkar positivt, säger Tobias J Gustafsson, hästens skötare, till Trav365.

Femårige hingsten Creatine har gjort succé sedan han i juli gick i träning hos bröderna Johnny och Jimmy Takter.

Fyra starter har inneburit två segrar, en andraplats, och senast oplacerad i Jubeliumspokalen.

Han har sprungit in knappt 1,8 miljoner kronor på dessa fyra starter och segerloppen har varit Hugo Åbergs Memorial och ett storlopp i Finland.

Under lördagens V75-tävlingar på Bergsåker jagar Creatine nya framgångar – i miljonloppet Sundsvall Open Trot.

Hästens skötare här i Sverige, Tobias J Gustafsson, berättar för Trav365 om chanserna, framtiden, taktik, och utrustning.

”Hörde lite rykten”

– Creatine mår bara bra, och jag tycker det verkar positivt. Jag tränade honom i tisdags och sedan har han bara joggats efter det. Han är alltid lite tagen efter loppen, men återhämtar sig bra och jag tycker han känns finare nu än vad han gjorde inför senast, säger Tobias J Gustafsson till Trav365 och fortsätter.

– Jag har ingenting att klaga på inför lördagens uppgift. Och jag tycker det skulle vara synd om vi inte utnyttjade att vi nu fått väldigt fint utgångsläge.

Kan du utveckla?

– Jag hörde lite rykten om att bröderna hade idéer och tankar om utrustning och taktik, jag har hört norskt huvudlag och ett passivt upplägg. Jag vet inte om det stämmer och det är ingenting som jag vet om i varje fall, och jag kommer ta kontakt med Jimmy så fort det blir bra tid i USA. Jag hade i varje fall önskat helstängt huvudlag och full gas då vi har det här fina utgångsläget, men sedan är det inte heller jag som är hall of fame.

”Lite oroande”

Vad tror du om möjligheterna i Sundsvall Open Trot?

– Det som är lite oroande är att det handlar om 2 140 meter, full distans är alltid full distans och han känns ändå mer som en sprinter. Men, han har ändå sprungit 1.10,8 över full väg så han är inte dålig över det heller. Det hänger väl lite på hur loppet blir kört, om det blir laddning och någon tar emot honom, eller om han kommer till ledningen. Om han kommer till ledningen och det blir relativt lugnt första 500 meterna så ska det vara bra segerchans. Hade det varit kort distans hade jag varit väldigt optimistisk, säger Tobias och fortsätter.

– Han sprang 1.09 sista varvet senast, men jag tycker att han är som bäst då han får gå i ledningen. Han är som bäst då han får gå i sitt tempo och ha fritt. Och, som sagt, jag tycker det skulle vara synd att inte utnyttja det här fina utgångsläget.

”Har nämnt Pda”

Tankarna med Creatine framöver, Tobias?

– Som de låter vill de starta honom i Belgien i Masters-finalen om två veckor, men då behöver han plocka lite poäng på Bergsåker för att komma med. Sedan vet jag att de är sugna på att starta honom på Yonkers i USA i början av oktober, men han är hingst och allt och lär behöva stå i karantän så vi får se hur det blir.

Prix d´Amérique?

– Jag vet att Jimmy nämnt PdA och Frankrike, och att han hade lite idéer där också. Det optimala nu skulle vara att starta på och sedan vinterträna honom i Sverige och sedan åka direkt till Frankrike. Men, vi får ta vecka för vecka och jag ska prata med Jimmy och se hur det kommer bli, säger Tobias J Gustafsson.