– Aldrig blivit så kallsvettig

Foto: Kanal75
NÄRA DÖDEN – NU RADAR HÄSTEN VÄRLDSREKORD Daniel Redén, Delicious och Örjan Kihlström. Här berättar tränaren om ödesbeslutet i vintras som räddade hästens karriär.
TRAV

I vintras var superhästen Delicious nära att dö på grund av svåra magsmärtor.

För Trav365 berättar tränaren Daniel Redén om beslutet som kan ha räddat karriären- och livet på hästen, framtiden och varför han nobbar superloppen.

– Hon blev inbuden till VM-loppet i Yonkers efter i lördags, men det är helt uteslutet, säger han till Trav365.

Två raka världsrekord. Daniel Redéns Delicious U.S., där de två sista bokstäverna bara står för vilket land hon kommer från, har slagit hela travvärlden med häpnad i de två sista starterna.

Något travpubliken ska vara väldigt glada över.

Anledningen: I vintras var hästens liv i akut fara.

– Hon hade otroliga magsmärtor så vi fick köra in henne till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Det såg väldigt mörkt ut länge. Delicious tappade alla muskler. De såg att tunntarmen var jätteförtjockad, men vi visste inte varför.

”Meddelade att det nog är slut...”

En fredagkväll, när det var som mest kritiskt för hästen, fick tränare Redén ett telefonsamtal.

– De meddelade att det nog är slut, om vi inte får öppna upp henne och kolla. Jag har aldrig blivit så kallsvettig och fått så ont i magen. Jag fick åka in och titta och sa att "ni får inte göra det". De ville bara gå in och titta om de kunde göra något, och jag vet vilka risker det innebär att göra en sådan operation. Det kändes inte rätt att göra det, hon betyder så mycket för mig.

– Jag tog hem henne och fortsatte att vårda henne hemma med hjälp av min veterinär. Vi började att behandla för magsår, för hon ger alltid hundra procent, och det är bara att titta på människor som alltid är högpresterande, de kan bli stressade. Och efter några dagar så vände det, vi såg ljuset.

– Men hon såg inte rolig ut då, jag hade täcke på henne jämt. Som sagt, det var inte roligt att se henne.

Vad hade hänt om hon opererats?

– Då hade hon aldrig kommit till start igen. Då hade hon varit buköppnad och det hade inte funnits en chans. Det är små marginaler...

Efter att hästens liv var säkrat så var Daniel Redén och Stall Zets ägare, Bengt Ågerup, bara glada om de kunde få henne till att bli ett avelsto.

– Det var prio. Vi hade absolut inga planer på att hon skulle komma tillbaka och starta.

– Men hon började må bra, gå upp i vikt igen och eftersom hon älskar att träna så började jag köra henne lite lätt, sen har det bara rullat på, och snabbspolar vi så står vi här nu, bara det är otroligt.

Utskrattad efter köpet på auktion

Ja, från dödssjuk till dubbla världsrekord, först 1.08,6 över 1640 meter på Bollnäs, och sedan i lördags då Delicious vann Sundsvall Open Trot på 1.10,0 över 2140 meter (tangerat världsrekord), får anses som otroligt.

– Jag tror det mesta är sagt om henne. Nu har hon fått visa vad jag en gång har sagt. Nu har folk fått se det också. Hon var bra förra året också då hon blev trea i Elitloppet, som ett femårigt sto. Men som sexåring har hon verkligen tagit steget.

Efter treåringssäongen i USA, med omkring 1,5 miljoner på kontot, scoutade Daniel Redén ut det kvicka stoet på auktion i USA och Stall Zet betalade 100 000 dollar för henne.

– Det var mycket pengar för en liten ”ponny”, just då. Jag fick ta emot många skratt när jag kom hem med henne till gården här, på grund av att hon var så liten. Men det var något som bara sa klick mellan oss.

Hur ser framtiden ut för Delicious?

– Vi tar ut henne över 2 600 meter så får vi köra ett nytt världsrekord. Ha ha, nejdå. Jag tycker hon har uppfyllt alla drömmar. Jag har inga planer, det bestämmer hon helt själv. Pengarna betyder ingenting, så om det blir ett 20 000 kronors lopp i Bollnäs, eller vad det blir, det spelar ingen roll. Hon har kvalat in till UET Trotting Masters som körs i Mons och efter i lördags blev hon inbjuden till VM-loppet i Yonkers, men det är helt uteslutet. Efter det som hon har varit med om så vill jag inte resa med henne. I alla fall inte i år. Hon har inget mer att bevisa, hon ska bara gå i sin hage och må bra.

Det är en lockande tanke att få se henne i USA, hur fort springer hon på en milebana?

– Jag tror inte de har klockorna i ordning för henne. Allvarligt alltså. På en milebana gör hon inte bort sig i de bästa passgångarloppen. Jag tror inte det. Springer man 1.08,6, på det sättet, en fredagkväll i Bollnäs, utvändigt, då borde folk förstå vad hon skulle kunna göra i USA. Är det någon som ska slå Sebastian K.s världsrekord på 1.07,7, så är det hon.