Förlorat 1,7 miljoner – på två målfoton

Tränarens makalösa otur i storloppen

1 av 2 | Foto: ATG Play
Västerbo Eclair får se sig besegrad precis på mållinjen i Svensk Travderby
TRAV

Två klassiska storlopp – två målfotoförluster.

Joakim Lövgren har inte haft marginalerna med sig i varken Svenskt Travderby eller Svensk Uppfödningslöpning i år – och har missat 1,7 miljoner kronor.

– Just vid själva tävlingsmomentet och timmarna efter är man så klart besviken, säger Joakim Lövgren till Trav365.

Den sjätte september fick fyraårige Västerbo Eclair se sig slagen i det klassiska storloppet Svensk Travderby – på målfoto.

I lördags var det dags igen, då millimetrarna grinade Lövgren illa i ansiktet.

Tvåårige Racing Mange blev slagen på målfoto – i det klassiska storloppet Svensk Uppfödningslöpning.

Totalt har Joakim Lövgren, proffstränare på Jägersro, förlorat 1,7 miljoner kronor på några ynka, få, millimetrar.

”Fyndköp på auktioner”

– Just i själva tävlingsmomentet och timmarna efteråt är man så klart besviken, men resultatmässigt tycker jag det är meriter för båda hästarna, säger Joakim Lövgren till Trav365 och fortsätter:

– Vi vann ju Elitloppet 2011 med den marginalen, och när jag vann SM med Alfas da Vinci i oktober så gjorde vi det med 30 meters marginal. Alla lopp har en vinnare, alla lopp har en tvåa, och det är lite hur man väljer att se det.

Hur väljer du att se på det?

– Vi försöker se det som att båda mina två hästar varit underdogs som varit fyndköp på hästauktioner, och att vara tvåa i ett klassiskt storlopp är en framgång i sig. Att Racing Mange sprungit in nästan en miljon kronor i år är något som är positivt naturligtvis, jättepositivt. Vi kommer se om det finns något vi kan göra för att lyfta de här två hästarna och stallet ännu mer, och hade vi vunnit Svensk Travderby, SM, och Svensk Uppfödningslöpning i år så hade det varit maximal utdelning och kanske inte helt logisk med tanke på materialet. Mycket vill ha mer är ett bra ordspråk, och så kände jag och skötaren till Racing Mange i lördags, det är så tävling funkar.

”Har överträffat sig själva”

Vad tyckte du om Racing Manges insats i lördags?

– Det var en strong insats, han mötte det bästa motståndet hittills och han gjorde också sitt bästa lopp hittills, och han kämpade strongt. Det var marginaler som avgjorde att vi inte vann loppet, men jag var väldigt nöjd med hästen.

Vad var det som gjorde att ni inte vann?

– Han krängde lite sista biten och jag blev tvungen att korrigera honom, det tappade vi fart på sista 100 metrarna. Han blev lite trött och orkade inte hålla kursen och då bröt han neråt, men han gjorde det ju ett väldigt tappert lopp.

Du berättade att både Västerbo Eclair och Racing Mange var fynd på auktioner, kan du berätta mer?

– De gick för 55 000 kronor styck som ettåringar på hästauktion, det har inte varit några jättesatsningar när vi köpt in de hästarna, och de har verkligen överträffat sig själva. Västerbo Eclair köpte vi på Kriterieauktion och Racing Mange på Elitauktion.

”Då slickar man i sig sötman”

Som det känns Joakim så grämer du dig ändå inte allt för mycket, att du haft marginalerna emot dig i två klassiska storlopp i år?

– Men så är det, som jag tidigare sagt, alla lopp har en vinnare, och alla lopp har en tvåa. När jag stod i vinnarcirkeln efter Elitloppssegern med Brioni 2011 så tänkte jag inte på vilka marginaler hästarna som var bakom mig hade haft emot sig i loppet, utan då slickar man i sig sötman. Jag vet att det handlar om hur man ser sin egen prestation, och man ska nog inte blanda resultat och prestation för mycket och jag tyckte Racing Mange gjorde ett jättelopp i lördags, säger Joakim Lövgren och avslutar:

– Svante Båths häst i ledningen höll ju väldigt tappert efter den hårda öppningen och hade den öppningen suttit lite hårdare på den så hade jag kommit först tidigare och då hade det räckt till seger, men i alla lopp så finns det förlorare som spekulerar i hur det hade gått om första starten gått i väg, om någon inte varit i vägen, om regnet inte hade kommit och så vidare, det är en del av sporten.