Experten: ”Man får kolla på statistik”

Foto: Kanal 75
Sportbladets Patrik Fernlund
TRAV

Det är barfotaförbud för alla travhästar i lopp i Sverige fram till sista februari.

Hur ska man tänka som spelare då? Experten och amatörkusken Patrik Fernlund reder ut:

– Många hästar är kraftigt missgynnade av detta, och det gäller att göra eftersökningar hur hästarna tävlat med skor, säger han.

Svensk Travsports införande av barfotaförbud i loppen mellan första december till sista februari har delat de aktiva i trav-Sverige i två läger.

Men hur ska man tänka som spelare när alla hästar tvingas att tävla med skor på hovarna?

Trav365 tog ett snack med spelexperten och amatörkusken Patrik Fernlund, som vunnit 16 lopp.

”Får kolla statistik...”

Vad tycker du om barfotaförbudet?

– Ja du, det är inte lätt och egentligen kan man säga att vi nu får en helt ny dimension kring spelet. En helt ny regel, som jag kan tycka är bra, träder i i kraft och nu slipper vi spekulationerna vecka ut och vecka in vilka som kan tävla med skor, och vilka som inte kan tävla med skor. Nu blir det enklare för alla, och jag tror att sporten och spelet tjänar på detta istället för att vi ska ha gissningstävlingar fram till spelstopp. Tidigare har det varit mer fokus på skohysterin än kring själva hästen, det har gjort mig ledsen.

Hur ska man tänka som spelare?

– Man får kolla statistik på hästarna hur de tävlat med skor. Många hästar är kraftigt missgynnade av detta, och det gäller att göra eftersökningar hur hästarna tävlat innan.

”Stor skillnad”

Plastade hovar räknas som skor från och med i dag, hur viktig är den informationen?

– Just det här kan bli ett stort problem, eller rättare sagt så kommer det bli ett stort problem. En plastad hov är i och för sig täckt men i min värld är det inte samma som att ha en sko på hoven, plus att plasten kan lossna under loppet – och hur mycket spekulationer blir det inte då?

 – Jag och min flickvän tränar en häst som heter Fred Cobra, de gånger han har tävlat barfota har han varit ordentligt plastad och han blir väldigt mycket bättre så. Från och med i dag skulle det alltså stått skor på honom, fast han i mitt tycke tävlade barfota men med plast på hovarna. Det är stor skillnad från skor till barfota, men från plastade hovar till barfota är det inte alls lika stort steg. Plastade hovar tycker jag är mer barfota än skor, och detta kan väcka spekulationer och frågor vilket är förståeligt. Det är viktigt att vi gör det så enkelt som möjligt för spelarna.