Efter strulet – plast förbjuds

1 av 2 | Foto: Kanal75
Här plastas hovar
TRAV

1 december startade det allmänna barfotaförbudet i trav-Sverige.

Då var plastade hovar tillåtna som ”skor”.

Nu ändrar Svensk Travsport sitt beslut:

– Vi har insett att plast inte är ett tillräckligt säkert material, säger sportchefen Petter Johansson.

Måndag 30 november räknades en plastad hov som barfota.

Från och med 1 december, när det allmänna förbudet infördes i trav-Sverige i tre månader, till den sista februari, räknades det som skor.

Något som har förbryllat både aktiva och spelare.

En som råkade ut för de nya reglerna var stjärntränaren Robert Bergh som bötfälldes med 10 000 kronor i böter för barfotabrott. Han körde hästar barfota på Axevalla, men plasten slipades bort under loppen och efteråt var det inte tillräckligt mycket material kvar på hästarnas hovar.

”Vi har kommit till insikt”

Men redan nu, efter en dag med de nya bestämmelserna, ändrar Svensk Travsport sitt beslut, det var Expressen för att skriva om.

Från och med i dag, onsdag 2 december, är inte längre plastade hovar tillåtet.

Definitionen av beslag kommer därmed vara: En sko som täcker hela bärranden, alternativt höjer hela bärranden från marken som exempelvis päronsko eller tåöppen sko. Plast eller tåsko i kombination med plast är inte godkänt.

– Beslutet om vilka beslag som ska vara godkända fattades utifrån ett förslag från Samverkansgruppen för Hästvälfärd och både de och vi har insett att plast inte är ett tillräckligt säkert material. Vi har kommit till insikt om att vi varje dag kommer att hamna i en bedömningssituation och det är inte det vi ska bygga vår sport på. Vi anser att det kommer vara en ohållbar situation för samtliga inblandade, såväl aktiva som funktionärer och vi väljer därför att ändra vårt beslut med omedelbar verkan, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

Slipper böterna

Eftersom förbundet nu ändrar bestämmelserna kring plastade hovar så kommer böterna mot Robert Bergh att plockas bort.

– I Robert Berghs fall hamnade vi i en svår bedömningssituation och vi väljer därför att inte fastställa Berghs böter från gårdagens tävlingar. Detta också på grund av att vi redan nu ändrar reglerna, säger Petter Johansson.