”Hade vunnit om han var på topp”

Foto: ATG Play/Kanal 75
Calvin Borel och Dernier Viking lämnade sina konkurrenter med upp emot 100 meter senast. Marc Elias: ”Håller inte samma klass”
TRAV

Ett av årets häftigaste travlopp.

Så beskrev många matchen mellan Calvin Borel och Dernier Viking på V86 för två veckor sedan.

Trots insatsen var Calvin Borel inte på topp, enligt Marc Elias.

– Han hade vunnit senast om han varit på topp, säger Marc Elias till Trav365.

Conrad Lugauers häst Calvin Borel och Stall Dencos Dernier Viking lämnade sina konkurrenter med upp emot 100 meter i en häftig duell på V86 på Åby den 18 november.

Dernier Viking gick segrande ur den striden och Calvin Borel slutade tapper tvåa.

Vad som hänt med Calvin Borel efter det loppet?

Stallet har tuffat till träningen på honom, då han inte var som bäst senast.

För Trav365 berättar Marc Elias om senaste insatsen, och bedömer kvällens segerchanser när det är jackpott på spelformen V86.

”Trött dagen efter”

– Han skulle ha vunnit senast om han varit på topp, men det var han inte, säger Marc Elias till Trav365 och utvecklar:

– Om man jämför tiden från senast mot de tider som han sprungit tidigare, så kan han inte ha varit på topp. I Paris vann han på 1.12,8 med voltstart och oryckta tussar, senast gick han i mål på 1.14,7 med ryckta tussar och jag hade ingenting kvar i handen. Det var säkert ett roligt lopp för publiken att se, men jag och farsan var inte nöjda med att han inte presterade på topp.

Hur har han tagit det tuffa loppet?

– Han var trött dagen efter, men eftersom han inte var på topp så fanns det två anledningar till det. De kollade upp honom och det visade sig att han inte var sjuk, och då tror vi att det kan ha varit att han kanske var för lite tränad så efter senaste starten så har de ökat träningen på honom fram tills i dag. Nu får vi se om det ger resultat, men hästen är på topphumör i varje fall.

Elias optimistisk

Vad tror du om uppgiften i kväll?

– Det blir samma upplägg som senast, jag kommer ta det lugnt från start och sedan avancerar jag framåt. Förra gången körde jag och Ingves i 13-14-tempo hela vägen, och det var absolut inget överpace. I dag siktar jag på att köra i 14-15-tempo hela vägen. Det är Calvin Borels styrka, att han är så extremt stark och tyvärr visade han inte det senast och förhoppningsvis visar han det i dag och då går han en bättre tid än senast och då vinner han förhoppningsvis det här loppet.

Du är optimistisk?

– Ja, är han på topp så kan de inte stå emot honom i kväll. Jag har läst mig till att många tror på Robert Berghs Kalle, men jag tror inte den slår oss i kväll och bakom den med Reckless struken ur loppet så håller de inte samma klass som Calvin Borel.

Att Calvin Borel tvingas tävla med skor runt om i kväll, vad tror du om det?

– Travmässigt är det inga problem, inga negativa problem. Han sprang och slog sig lite lätt när han började tävla när han sprang med skor, då slog han sig lite lätt och även i träning också. Men, det är inget allvarligt och jag tror inte det ökar galopprisken. Kort och gott, skor är inget som oroar mig, säger Marc Elias.

ARTIKELN HANDLAR OM