”Jinxa inte det här nu, kan gå troll...”

Foto: Kanal75
Hanna Olofsson.
TRAV

Hallå där...

...Bodentränaren Hanna Olofsson, 30, som har ett förprång på sex segrar i kuskligan på hemmabana med tre tävlingsdagar kvar. På torsdagen kör du åtta hästar i Boden. Det där tar du väl hem?

– Nej, jinxa inte det här nu. Det kan börja gå troll. Men det är inte omöjligt. Absolut inte.

Det återstår tre tävlingsdagar i Boden i år: 3, 11 och 22 december.

– Ja, det är långtifrån klart. Dessutom har jag dragit på mig en avstängning över nästa tävlingsdag. Så jäkla klantigt!

Att ha chansen på ett kuskchampionat måste ju kittla för dig som nybliven proffstränare?

– Det känns ju jättekul så klart att bara vara aktuell. Kuskar som är på gränsen till att ta hem ett championat men säger att det inte spelar någon roll om de vinner eller inte, tror jag ljuger lite. Det är trots allt en liten bekräftelse.

Du har 19 segrar. Jan Norberg och Krister Söderholm skuggar med 13 vardera. Sedan delar Ulf Ohlsson och din särbo Claes Sjöström tredjeplatsen med 12 segrar vardera. Vilket gäng det är som jagar.

– Exakt. Och han Sjöström fick ju köra en hel del åt mig i början av året när han kom upp till Boden. Det funkade bra och han vann lopp och så. Att jag körde hästarna som inte hade de bästa chanserna blev det ändring på när jag plötsligt ledde kuskligan. Då sa jag till honom att det var färdigt med att köra stallets bästa, ha-ha.

Helt klart en stenhård linje...

– Ja, han får han inte välja hästar först i alla fall men får ju många chanser när jag är avstängd 11 december.

Du ligger lågt i förhandstipsen inför torsdagens lunchtävlingar i Boden. Är det skrock igen?

– Nej, det känns faktiskt inte som jag har någon jättehet chans. Jag hade sparat att anmäla ett helt gäng hästar till 11 december då vi har lite bättre tävlingar i Boden.

Du kör åtta av torsdagens nio lopp. Bästa chansen - om vi klämmer dig lite?

– Det är nog amatören Frida Simonssons 10 Luxury Dream (lopp 7, V5-3) jag har bäst chans med. I övrigt ser det tuffare ut.

Att kvinnliga kuskar blir champions är något mycket ovanligt. Att Sandra Eriksson i Boden tagit hem championatet två år i rad i Skellefteå är därför en stor bedrift. Hur ser konkurrensen ut mellan er?

– Sandras framgångar snarare sporrar än någonting annat. Vi är så klart konkurrenter i loppen men när det inte är tävling är vi jättebra vänner och umgås en del.

Mikael Wikner, Kanal75