– Kommer alltid gå med skydd för ögat

1 av 2 | Foto: Kanal75
Francais du Gull, på bilden med kusken Erik Adielsson i sulkyn.
TRAV

Francais du Gull fick ett stenskott i ögat i lopp och har varit borta i två månader.

I kväll gör hästen comeback efter den otäcka skadan.

– Synen och allt är bra, men det är en prick i ögat som läker fortfarande, säger tränaren Erik Lindegren till Trav365.

Det var i SM, i mitten av oktober, som Erik Lindegrens stjärna, Francais du Gull, oturligt fick ett stenskott i ögat i loppet.

Efter det krävdes behandling dygnet runt.

– Han stod med behandling varje timme först, sen varannan timme och sen när vi fick hämta hem honom, efter 14 dagar på klinik, så skulle han ha behandling var fjärde timme, dygnet runt. Det blev en hel del med det där.

Hur mår Francais du Gull i dag?

– Syn och allt är bra, men han kommer alltid att gå med skydd för ögat. Det är en prick i ögat som läker fortfarande, så man ser att han har varit med om något.

”Lämpligt motstånd”

I kväll gör hästen comeback i ett V86-lopp (V86-1) på Bergsåker.

– Han tränade inte alls första månaden efter skadan, utan det är bara sista veckorna som han tränat. Han är kanske lite tunt förberedd, men det är en gammal häst som vet vad han ska göra. Allt känns bra, det är ingen toppform, men jag vet ungefär när han ska starta och han brukar gå bra efter vila.

Lindegrens springare lottades till spår 11 i comebacken.

– Det är ingen höjdare, men samtidigt kan det vara bra för honom att slippa vara med i den här startrusningen, som han brukar vara med i. Det var ett lämpligt motstånd att komma ut i, det var skönt. Han får smyga ner i rygg på Leif Witasps Cool Kepper, då går han bra till slut. Han kommer göra en bra insats, men de får inte sitta för långt bak...

Kan han vinna direkt?

– Ja, det är ju som sagt ett lämpligt lopp för honom. En sån som Cool Keeper är ju bra, men jag hade tänkt att den skulle få göra lite mer jobb den här gången, jag skulle inte bli förvånad om han vinner. Men det är i första hand en platschans. Ulf Ohlsson, som kör, brukar passa bra med mina hästar, och han är hungrig på segrar nu för att ha chans att vinna allsvenska kuskligan, det är bra det, säger Lindegren med ett skratt.