Guldtränaren: ”Det är en jättebra häst”

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS
Janne Andersson, Norrköpings tränare.
TRAV

Han är livrädd för hästar.

Men roar sig gärna med att spela på V75.

Här berättar IFK Norrköpings guldtränare, Janne Andersson, om travintresset, bjuder på V75-tips och avslöjar vad han gör om han vinner 55 miljoner kronor på lördag.

– Ni Talar Bra Latin gillar jag, dels för att det är palindrom, och för att det är en jättebra häst, säger han.

Janne Andersson har tränat fotbollslag i 30 år och firat stora framgångar.

Så sent som i höstas tog han skrällaget IFK Norrköping hela vägen till SM-guld, för den bedriften belönades han med titeln allsvenskans bästa tränare 2015.

”Skulle vara roligt”

På den lilla fritiden från fotbollen kopplar Andersson mer än gärna av med travsport. Han fick följa med morfar till Jägersro som liten och var med på invigningen av Halmstadtravet tillsammans med sina föräldrar 1969.

Utöver det är han barndomskompis med kuskstjärnan Thomas Uhrberg.

– Jag är livrädd för hästar, men jag har haft travet i livet hela tiden kan man säga, på olika sätt. En del av mina kollegor är inblandade och äger hästar, det skulle vara roligt någon gång. Men det är så jäkla dyrt. Jag pratade med Hasse Backe någon gång, och han sa att fyra-fem procent av hästarna går med vinst, resten går back. Då blir man lite avskräckt...

Hur ofta är du på trav?

– Det blir inte så ofta nu, jag är i fel stad, om man ser det travmässigt. Jag är på Mantorptravet några gånger per år, jag var på Elitloppet på Solvalla och så. Men det blir lite för sällan, det var mer förr. Det är en bra avkoppling att vara på banan, det är roligt.

”Spelar man gratis ett tag...”

På fredagskvällen sätter sig Andersson och tittar inför V75, som avgörs på lördagarna.

Under lördagsförmiddagarna fortsätter studierna, en procedur som upprepas vecka efter vecka.

– Det är lördagar som gäller. Det är inpräntat i huvudet, att det är V75. Jag spelar det nästan varje lördag. Sen lirar jag V86 någon gång, och någon annat spel någon enstaka gång. Jag spelade V86 i går, med ett rent katastrofalt utfall. Med tanke på att det blev så enkelt och så låg utdelning på åtta rått så var det rent bedrövligt.

Har du vunnit någon storvinst?

– Nja. Vi vann lite i somras, några tusenlappar. Men jag spelar inte så mycket heller. Det är inte så mycket ut – och inte så mycket in. Det har blivit 15 000 - 20 000 några gånger, och det är ju bra, då spelar man gratis ett tag. Sen är det ju som med alla inom travet, alla har historier hur nära man har varit stora pengar.

– Trav är ett raffinerat spel. Det har blivit en enorm utveckling med avel och så vidare. Om man jämför tiderna nu, med för 25 år sedan, det är som racerbilar därute.

V75-tips till Åby

På lördag avgörs V75-tävlingarna på Åbytravet i Göteborg. Extra kittlande denna helg är att det är dubbeljackpott på spelformen och en ensam vinnare med sju rätt  belönas med 55 miljoner kronor.

Janne kommer, som vanligt, att sätta sig under fredagskvällen och få ett helhetsgrepp på omgången, men Trav365 pressade honom på ett tidigt tips, redan under torsdagen.

– Jag slängde en snabb blick på det och fastnade för 3 Ni Talar Bra Latin i V75-5. Just namnet är palindrom, det gillar jag, sen vet jag att hästen varit jättebra. Det blev den jag fastnade för, säger Janne Andersson till Trav365.

Vad gör du om du vinner 55 miljoner?

– Jag gör nog precis det jag gör i dag. Jag trivs så bra med mitt jobb. Jag skulle fortsätta leva som jag gör i dag, men kanske unna mig lite mer.