”Det är en ära att få vara med”

TRAV

Vad vore VM i V75 utan lite internationell prägel?

Förutom 16 stycken V75-spelare från Sverige, vill även Andreas Steiner ha ett finger med i spelet. Precis som fjolårets vinnare kommer han från Österrike.
– Det är en ära att bara få vara med. Det är otroligt faktiskt. Jag har varit med i tävlingen varje år och som bäst har jag slutat på 17:e plats. Jag är riktigt exalterad.

Hur kom du i kontakt med svensk travsport?

– Det är en ganska rolig historia faktiskt. En av mina kompisar som jag spelar med, Alexander, hade en svensk flickvän och han bodde bland annat i Sverige i ett år. Under det året hälsade jag på två-tre gånger och varje gång var vi på Östersundstravet. Det här var i slutet av 90-talet, då internet inte var lika utvecklat som det är i dag, så det var de gångerna som jag hade möjlighet att se svenskt trav. Jag fastnade direkt måste jag säga.

Med internetets utveckling har det blivit desto mer svenskt trav antar jag?

– Jo, men så har det blivit. Varje dag kollar jag i alla fall resultaten och något lopp eller två brukar jag se live. Jag kan inte speciellt bra svenska, men jag försöker hanka mig fram vad gäller artiklar och vad de säger i sändningarna.

Är det bara spelet som intresserar dig?

– Nej, det vill jag inte påstå. Jag själv jobbar på Magna Racing, en travbana i Österrike. Tyvärr är situationen tuff för sporten i vårat land, men vi gör allt vad vi kan för att bevara hästsporten. Jag har jobbat på Magna Racing sedan 2004 och det har både varit upp- och nedgångar. Vi får se vad som händer, just nu har vi lite samarbete med PMU, men visst hoppas man i sinom tid att även ATG och österrikisk travsport ska kunna samarbeta. Sedan var min flickvän professionell tränare i Österrike ett tag och då fick man hjälpa till i stallet, så du kan lita på att man har varit ute i regnrusk för att fodra och köra hästar. Hästarna bryr sig inte om det är tisdag förmiddag eller söndag kväll, ompyssling ska de ha ändå.

Hur mycket skulle du säga att du kan kring svenskt trav?

– Det som har hänt på senare tid har jag väl hygglig koll på, men statistik och vem som vann ett visst lopp på 70-talet är det däremot värre med. Jag får försöka plugga på så mycket det går inför lördag, men som sagt... Jag har språket emot mig, skrattar Steiner.

Har du haft någon taktik när du spelat VM i V75?

– Inte direkt. Det har inte varit så att jag spelat enligt samma mönster varje vecka, utan jag har valt att göra ett så bra system som möjligt. Uppenbarligen lyckades det.

Nu väntar en helg i Stockholm. Hur pirrigt är det?

– Till att börja med ska det bli fantastiskt att komma till Sverige igen. Att man dessutom är med bland de 17 som gör upp om att vinna tävlingen, det är en extra krydda. Det här är någonting jag sent kommer att glömma.

Dennis Engelbo, Kanal 75