Fernlund: Man borde spelat på kuskarna...

TRAV

14,8 miljoner kronor på sju rätt.

Man skulle spelat på kuskar.

Peter Untersteiner och Erik Adielsson tog tre segrar var och fixade jätteutdelning.

Sedan ler nog Joakim Sandkvist i sin travhimmel.

Styrkefenomenet Dernier Viking grät den första december. Varför? För att hon från den dagen och några månader framåt inte får tävla utan skor på hovarna.

Det nioåriga stoet blir typ 50 meter sämre med ett par superlätta skor på hovarna – men trots det var hon favorit i V75-1 i går.

Peter Ingves kom relativt smärtfritt fram utvändigt om ledaren, men hästen var aldrig med chans och galopperade när det skulle avgöras. Travet flyter inte alls på samma sätt som det gör när hon tävlar utan skor, allt blir sämre och tränaren får kanske snegla på Frankrike och Vincennes där hon passar perfekt med valfri balans och en bana som är som gjord för henne.

Men å andra sidan: Godkänner domarna hennes trav där? De är kända för att vara stenhårda mot hästar som travar lite halvknackigt. Man har lite att fundera på kring Dernier Viking...

Bara början på Unterseiner-show

Peter Untersteiner vann istället det inledande V75-loppet, och han gjorde det från ledningen med Pelikan Trio som är i strålande form. Det var bara början på Untersteiner-show under dagen och kvällen.
Han vann ytterligare två lopp som kusk, och fixade ett prydligt hattrick. Erik Adielsson ville inte vara sämre, och vann lika många lopp på V75-spelet.

Han vann bland annat med Jetset, som tränas av Peter Untersteiner som alltså tog tre kusksegrar, och lika många tränarsegrar.

Finns bara ett ord för den bedriften: Wow!

Att vinna travlopp som kusk är givetvis inte enkelt, men det är betydligt enklare än att träna fram en vinnare. Det kan jag lova.

Därför blir jag extremt imponerad av Untersteiner som gång på gång visar att han är en av de bättre i Sverige, och även i världen. Hans rörelse har växt de senaste åren, och i många fall tidigare har vi sett en negativ trend efter ett tag då tränare i stort sett tappat kontrollen men Untersteiner levererar toppresultat hela tiden och har vunnit mer lopp i år än under förra året.

Väl värda sina pengar

14,8 miljoner kronor för sju rätt, där två av landets största tvåbenta profiler vann sex av sju lopp. Dessutom vann Torbjörn Jansson ett lopp. Det är lätt i efterhand – men jag tycker att de fyra system som hade sju rätt är väl värda sina pengar. Omgången var galet svårlöst.
Till sist: Apropå Jetset så ler nog hästens före detta tränare, Joakim Sandkvist, i sin travhimmel.

”Jocke” var en oerhört levnadsglad person, som var omtyckt av alla och jag hade förmånen att få träffa honom några gånger och jag minns att jag blev oerhört imponerad över hans glädje och entusiasm.

Joakim gick hastigt bort för ett och ett halvt år sedan, 28 år gammal, och en av hans favorithästar var just Jetset som han tränade till flera segrar.

Sandkvist la grunden till Jetsets karriär – det var det enda jag tänkte på då hästen skar mållinjen som överlägsen V75-segrare i går.

Patrik Fernlund