Bröt mot förbud – fråntogs segern

Foto: Gävletravet
Denna tåsko är inte tillåten under skotvånget/barfotaförbudet, då hela den bärande ytan på hoven ska vara täckt
TRAV

Här är bilden som fråntog Vicky Corner segern på Gävletravet under söndagen.

Hästen tävlade med en så kallad tåsko – vilket inte är tillåtet då det råder barfotaförbud.

– Hela bärande på hoven ska täckas, vilket den inte gör i det här fallet, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport till Trav365.

Från den första december till den sista februari råder det barfotaförbud i trav-Sverige – eller skotvång om man så vill.

Det innebär att de bärande delarna på hästarnas hovar måste vara täckta i lopp.

Under söndagen bröt tyske tränaren Wilhalm Heinz i sitt tränaransvar i den frågan – och hans häst Vicky Corner fråntogs sin seger och förstapriset på 30 000 kronor.

Det var i segerceremonin efter segerloppet som kontrollanter på Gävletravet upptäckte att Vicky Corner tävlade med en så kallad tåsko – något som inte är tillåtet under skotvången, enligt reglementet.

”Inte tillåtet”

– Enligt det regelverk vi har kring skotvånget så ska hela den bärande delen på hoven täckas, vilket den inte gör i det här fallet, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, till Trav365.

Vad händer nu?

– Hästen fråndöms segern och blir av med förstapriset, och övriga prisplacerade hästar flyttas upp ett hack i resultatlistan. Totoresultatet kvarstår så det blir ingen skillnad för spelarna, men därmed för tränarna och ägarna.

”Försöker få tag i honom”

I den resultatlista som kom under söndagen så var det kusken Dennis Spangenberg som tilldömdes böter, men det har korrigerats. Det är tränaren Wilhalm Heinz som bär det yttersta ansvaret.

– Dennis blev ådömd böter på resultatlistan, men det är fel. Det är tränaren som ska bestraffas i det här fallet. Vi försöker få tag i tränaren, och vi gör vad vi kan för att få tag i honom under måndagen.

En del reaktioner har väckts efter det inträffade på Gävletravet att totoresultatet inte ändras?

– Det är den här regeln vi har, och det är samma sak när hästar tävlar med otillåten medicinering eller som i det här fallet med otillåten skoning, då fråndöms man sin placering i efterhand, men totoresultatet kvarstår.

Är det något ni tittar på att ändra?

– Det är något vi tittade på redan när vi införde det här, och då frågade vi oss vad som var möjligt, och vad som inte var möjligt. I det här fallet var det en internationell gäst som kanske hade missförstått våra regler, det är viktigt att säga att det är tränarens ansvar att veta om vilka regler som gäller. Jag hoppas och tror att ingen försöker fuska med tanke på den gedigna kontrollapparat vi har kring det här, säger Petter Johansson.