KARLSSON: En fantastisk tvekamp att se fram emot

Sportbladets Mattias Karlsson om drömduellen mellan Bold Eagle och Nuncio på Vincennes

1 av 3 | Foto: ALN
Nuncio.
TRAV

Nu ser det ut att bli en drömduell.

Bold Eagle vs. Nuncio.

Och då tror jag på svensk seger i Prix d’Amérique.

Sportbladets Mattias Karlsson.

Bold Eagle mot Nuncio. Två då nyblivna femåringar.

Den fransktränade mot den svensktränade. Stornamnen Sebastien Guarato och Stefan ”Tarzan” Melander möter varandra.

Den amerikanske hästen mot den franske Ready Cash-sonen.

Svenske Örjan Kihlström mot franske Franck Nivard. Två taktiska kyliga kuskgenier.

Och min vinnare i Prix d’Amérique på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari är Nuncio, Örjan Kihlström, Stefan ”Tarzan” Melander och Sverige.

Ung fixstjärna

Visst är det en fantastisk tvekamp att se fram emot. Det handlar om Europas två största travländers två nya stora stjärnor.

Både Bold Eagle och Nuncio känns väldigt moderna och kompletta. Båda känns som att de är ett fysiskt möte mellan den franska och amerikanska hästen – båda känns som att de klarar alla typer av distanser, bantyper och förhållanden.

Bold Eagle kanske inte har den utstrålningen man förväntar sig av en häst med hans unghästmeriter. Då ser Nuncio mer komplett och tekniskt fulländad ut.

Bold Eagle har blivit en ung fixstjärna i det förlovade hästlandet Frankrike. Han har 18 segrar på 21 starter som två-, tre och fyraåring – med segrar i Europaderbyt för fyraåringar och det franska treårskriteriet som främsta meriter.

Det som talar emot Bold Eagle är att han ännu inte har härdats mot den äldre eliten. Medan Nuncio som fyraåring var trea i Elitloppet genom att stå för den mest imponerande prestationen i tredjespår.

”Nu de ska passa på”

I världens tuffaste travlopp på världens tuffaste travbana behövs rutin, hårdhet och psyke. Där är det fördel Nuncio mot Bold Eagle än så länge.

Stefan ”Tarzan” Melander säger visserligen ingenting ännu om han ska starta Nuncio i Prix d’Amerique eller inte. Om jag känner honom rätt så är han så velig och tankspridd att han inte vet själv.

Det som talar för start i världens travlopp nu i vinter är att Nuncio tränar på för fullt. Och jag personligen tycker att det är nu de ska passa på med en häst som har tävlat hårt som två-, tre- och fyraåring och som det är osäkert vilken status det är på om ett år.

Att Delicious U.S. blivit skadad och är borträknad från Prix d’Amérique, och Örjan Kihlström då finns tillgänglig som kusk borde vara den avgörande detaljen.

Nuncio behöver ett eller två lopp på Vincennes innan Prix d’Amérique. Sedan bildar han och Lutfi Kolgjinis Mosaique Face en stark duo i det stora kraftprovet.

Au depart!

ARTIKELN HANDLAR OM