SVT: Vill vara pedagogiska

Publiceringschefen om varför segergesten gjordes om till en hästmisshandel: ”Gör ofta animationer till våra inslag” Kusken: ”Inte hört ett ljud från dem”

1 av 5 | Foto: SKÄRMDUMP FRÅN SVT, ALN
TRAV

Här gör stjärnkusken Veijo Heiskanen en segergest när han vinner miljonloppet Olympiatravet.

Bilden valde SVT att göra om till en brutal enhandsdrivning.

– Jag har inte hört ett ljud från dem. Det är mycket märkligt, säger Veijo Heiskanen till Trav365.

Sveriges television förklarar nu varför man förvandlade segergesten till en förbjuden enhandsdrivning. Patric Hamsch, publiceringschef på SVT Sport ser inga problem med animationen.

– Vi gör ofta animationer till våra inslag. Anledningen är att vi på ett pedagogiskt sätt vill visa hur en specifik situation kan se ut. I det här fallet ville vi, med hänsyn till aktiva kuskar, ägare och hästar, inte visa en verklig filmad spödrivning. Detta val gjordes för att skydda de aktiva inom travet samt för att tydligt kunna visa hur det ser ut med spödrivning som många i vår publik inte vet, säger han och fortsätter: 

– Dessutom tar inte animationen ner de viktiga fakta som reportaget visar. Att 982 kuskar bötfälldes för felaktig spödrivning 2014 och att det är ett utbrett problem.

”Jag är oförstående”

Nu kan Trav365 visa den riktiga bilden som använts av SVT. Den togs 26 april 2014 och visar när stjärnkusken Veijo Heiskanen gör en segergest efter att ha vunnit miljonloppet Olympiatravet på Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg med hästen Solvato. Allt gick helt korrekt till i loppet och ingen otillåten drivning skedde.

I SVT:s animering är i stället bilden förvandlad så att kusken gör en så kallad enhandsdrivning, vilket är förbjudet inom svensk travsport.

Veijo Heiskanen har ingen aning om att bilden animerats och använts i granskningen när Trav365 pratar med honom.

– Det låter jättekonstigt. Jag är oförstående. Varför ska man göra så? Det här hade jag inte en susning om, säger han.

Animeringen visar en så kallad enhandsdrivning, som är strikt förbjudet, har du varit med om att det hänt under din karriär?

– Nej, det har jag inte, aldrig, inte vad jag kan komma ihåg i varje fall. Men, en sådan sak hade jag nog kommit ihåg. Det är ingenting jag ägnat mig åt, och under mina 40 år i branschen har jag inte sett många andra heller.

Har SVT pratat med dig om att animera en bild där du finns med?

– Nej, ingenting. Jag har inte hört ett ljud. Det är märkligt, mycket märkligt.

Men du har inte sett granskningen själv?

– Nej, jag har inte gjort det. Jag har bara hört om den, om det där med Art On Line. Jag förstår ingenting vad de sysslar med.

Ett års avstängning

Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport, anser inte att animationen visar en pedagogisk bild av hur spödrivning ser ut.

– De måste skämta. Nej, det är en väldigt överdriven bild. Den utgår från en segergest, vilket innebär att kusken håller tömmarna i ena handen och spöet i andra handen. En så kallad enhandsdrivning, dessutom en väldigt överdriven sådan, vilket är strikt förbjudet inom svensk travsport och extremt sällsynt, säger han till Trav365.

Har den inträffat och vad skulle det ge för straff?

– I modern tid, säg 25-30 år tillbaka, har vi inga uppgifter på att det har skett. Skulle det ske, skulle kusken stängas av med omedelbar verkan och inte köra mer den dagen. Måldomarnämnden skulle skicka det vidare till Svensk Travsports disciplinnämnd och straffet skulle bli minst ett års avstängning. Jag tycker det är ovärdigt av SVT att använda det som ett försök till pedagogik.

SVT är nöjda med sin granskning av svenskt trav, att de får kritk är väntat enligt publiceringschefen Patric Hamsch.

– Vi anser att vår granskning är bra och relevant. Att vi får kritik är väntat, men vi har också fått många nya tips som sannolikt kommer leda till fler granskningar och nyhetsinslag. Vill någon pröva vår granskning går det utmärkt att vända sig till Granskningsnämnden, säger han.