– Kul att vara med i historieböckerna

Björn Goop i stor intervju om: 6 000 segrar som kusk Viktigaste segern Sin skrockfullhet Framtidsdrömmen V75 på lördag

1 av 7 | Foto: Kanal 75
Björn Goop
TRAV

I tisdags tog han seger nummer 6 000 i karriären – blott 39 år gammal.

Nu ser han dessutom ut att gå mot det Allsvenska kuskchampionatet – för tolfte året i följd.

I en intervju med Trav365 berättar Björn Goop om känslorna, sin skrockfullhet, V75-chanserna och viktigaste segern.

– Segern med Carolinas Mystic i StoChampionatet 1997 är den viktigaste segern i min karriär, det var ett genombrott för mig, säger Björn Goop.

Olle Goop, Åke Svanstedt, Stig H Johansson och Jorma Kontio.

Det är de fyra kuskar som vunnit över 6 000 travlopp i Sverige.

I tisdags eftermiddag slog sig toppkusken Björn Goop in i den skaran – som den yngste kusken någonsin.

Vad betydde den segern för Björn Goop? Vilken seger i karriären har betytt mest? Vilket lopp vill han helst vinna? Är det Allsvenska kuskchampionatet uttjatat? Och vem är bästa segerchansen under lördagens V75-tävlingar i Mantorp?

Björn Goop svarar i en intervju med Trav365.

”Alla minnen”

Grattis till 6 000 kusksegrar Björn, hur är känslan så här några dagar efteråt?

– Jag är jätteglad naturligtvis, jätteglad över att ha kommit in i 6 000-klubben. Det känns stort. Det är stora herrar som är med i den klubben, och det känns både stort och kul att komma upp på den nivån.

När du satte dit Celebreightr och seger nummer 6 000 var ett faktum, kändes det lite extra över mållinjen då?

– Nej, det skulle jag väl inte vilja säga att det gjorde. Det var nog som ett vanligt lopp, och det kändes inget extra. Det är så många segrar innan det som skapat det här, och det som kändes lite extra var alla minnen som man skapat fram till seger nummer 6 000.

Största segern

Björn Goop vann sitt första travlopp 1994 på Axevalla, och sin första storloppsseger tog han 1997 med Carolinas Mystic i StoChampionatet. Just den segern är den viktigaste i Goops karriär, enligt egen utsago.

– Det var ett genombrott för mig, så det är den viktigaste segern i min karriär.

Din största seger i karriären?

– Den var när jag vann Svenskt Travderby med Conny Nobell på Jägersro 2005.

Drömmer om PdA

Efter tisdagens seger nummer 6 000 i karriären intervjuades Björn Goop i TV12:s direktsändning från onsdagens V86-tävlingar. När tv-reportern Åsa Elmroth frågade Björn Goop om framtida mål valde han att inte svara på frågan, på grund av skrockfullhet.

– Det handlar om att jag sätter tillräckligt stor press på mig själv. Jag har framtida mål som jag satt upp för mig själv, men som sagt, då jag sätter så stor press på mig själv så behöver jag inte att andra också gör det, så därför behåller jag mina framtida mål för mig själv.

Av alla de storlopp som du vunnit under din karriär, är det något lopp som du inte vunnit som du gärna vinner?

– Alla drömmer ju om att vinna Prix d'Amérique, och då det är ett lopp som jag inte vunnit ännu så gör även jag det. Det är inget mission impossible, men det är nog bland de svåraste travlopp du kan vinna, om inte det svåraste.

”Betyder inte lika mycket”

Björn Goop har fullständigt dominerat den Allsvenska kuskligan i Sverige de senaste åren, och har vunnit ligan elva år i följd. I år har han blivit både tufft och länge utmanad av Ulf Ohlsson, men ser med två veckor kvar av 2015 ut att bärga tolfte raka titeln. Goop har i snacket kring den Allsvenska kuskligan sagt att det inte betyder speciellt mycket för honom.

– Alltså, så här. Det betyder inte lika mycket för mig som det gjorde förr, sedan betyder det, absolut, och det ska jag inte säga att det inte gör. Det är alltid kul att vara med i historieböckerna, men om det hade betytt lika mycket för mig som tidigare år så hade jag inte satsat så mycket utomlands som jag gör, säger Björn Goop och avslutar:

– På så sätt har jag väl inte prioriterat det, men jag ska inte förneka att det väger, även om det inte väger lika tungt som för några år sedan.

Läs nedan för Björn Goops V75-kommentarer

FAKTA

Björn Goop om V75:

5 Elita M.I. (V75-2)

– Hon känns bra. Hon tävlar lite ojämnt, men tränar bra och hon hade tränat väldigt bra inför senaste starten och vann då också på bra sätt. Jag har respekt för motståndet, men jag tycker att hon är en outsider.

5 Joe Martini (V75-4)

– Han var lite för tunt tränad inför senast och borde gå framåt med det loppet i kroppen, men han är bara tre år och det handlar om distansen 2 640 meter. Men, han ska räknas.

9 On Track Piraya (V75-6)

– Han känns bra, han var lite missgynnad av banan senast och fick ingen fart i benen. Han känns okej ändå, men han är en liten outsider sådär. Han skulle gynnas av överpace, men jag tycker han är som bäst då han är med i den främre träffen direkt.

10 Je t´Aime Ruinart (V75-7)

– Han verkar fortsatt bra och han har gått bra varje gång, han har gått bra i alla starter förutom i dimman på Örebro. Han var jättefin vid seger senast. Det är tuffare emot nu och han har fått bakspår, men han har gått så pass bra att jag tycker han ska räknas.