SVT:s svar: ”Kan inte presentera sakfel”

1 av 2 | Foto: SVT Sport
TRAV

Nu svarar tv-kanalen.

– Vi kan inte finna att kuskarna och generalsekreteraren på en enda punkt kan presentera sakfel i vår granskning, skriver Patric Hamsch, publiceringschef SVT Sport.

”I ett öppet brev kritiserar några av Sveriges mest namnkunniga kuskar samt Svensk travsports generalsekreterare SVT Sports granskning av travsporten.

De tycker bland annat att det känns ”obehagligt att se en uppenbart illvilligt vinklad artikelserie i en public service-kanal”.

”Hårt sätt att avfärda veterinärer”

Kuskarna och generalsekreteraren anklagar oss för ”uppenbara påhitt och tillverkade montage” och  menar att vår granskning är ”ett sällan sett lågvattenmärke ifrån SVT.”

Det är ett hårt sätt att avfärda erfarna veterinärer och andras oro för djurskyddet inom travsporten som uttalar sig för SVT Sport, öppet och anonymt.

SVT Sport har den senaste veckan i tre reportage berättat om kritiken mot spödrivningen inom travsporten, om kontrollerna av hästarna inför start och om hur en häst med en skada fått tävla upprepade gånger, trots att travsporten har (och som kuskarna och generalsekreteraren mycket riktigt påpekar i sitt brev) tydliga regler om djurskydd och dessutom ett djurskyddsprogram som heter Travarhälsan.

”Kan inte presentera sakfel”

Som vanligt välkomnar SVT Sport en debatt och diskussion om vår journalistik, men vi kan inte finna att kuskarna och generalsekreteraren på en enda punkt kan presentera sakfel i vår granskning. Det är då svårt att bemöta den delen. Däremot kommer vi att vara mer noggranna med vilka bilder vi använder som animationer nästa gång vi illustrerar våra inslag. Den animerade bilden på enhandsdrivning i ett av reportagen var inte relevant i sammanhanget”

Patric Hamsch, publiceringschef SVT Sport