Darkos fina gest – efter miljonsegern

Skänker del av vinstsumman till kyrka: ”Själv haft en tuff uppväxt, det här är viktigt för mig”

1 av 2 | Foto: Kanal 75
Darko Stankovic, 40
TRAV

Darko Stankovic, 40, fick 1,4 miljoner kronor när hans häst Gareth Boko vann Svensk Uppfödningslöpning i november.

Nu väljer han att skänka pengar till en kyrka i forna Jugoslavien dit föräldralösa barn kan komma.

– Jag har själv haft en tuff uppväxt, så det här är viktigt för mig, säger Darko Stankovic.

Han skapade stora rubriker när han i TV12:s direktsändning den 28 november sade följande:

Det här är stort för en kille som mig. Jag kom till Sverige med min mamma utan pengar och mat. Det här är mycket pengar för en kille som kom till Sverige i gympaskor från Jugoslavien”.

40-årige Darko Stankovic sa detta efter att hans häst Gareth Boko vunnit Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro med sin tränare Per Lennartsson.

En seger som gav Darko 1,4 miljoner kronor.

Nu har han fått priset månadens hästägare i november och han berättar att han ska skänka tio procent av prispengarna till en kyrka i forna Jugoslavien, i dag Serbien, dit föräldralösa barn kan komma.

”Åker ner i januari”

– Jag lovade att jag skulle skänka pengar till Jugoslavien och det kommer jag hålla. I januari åker jag ner för att renovera en kyrka dit föräldralösa barn kan komma. Jag har själv haft en tuff uppväxt, så det här är viktigt för mig, säger Darko Stankovic till travsport.se.

Darko Stankovic driver sedan många år restaurangen PaneVino på Södermalm i Stockholm, där travkändisar som Roger Walmann och Lutfi Kolgjini ofta firar- och äter. Darkos första kontakt med travhästar var när han spelade fotboll i Djurgården och tränaren Sören Åkeby tog spelarna till Solvalla. Han har genom åren ägt många fina hästar, bland annat Vanessa Boko, Vala Boko och Belgrado. Gemensamt för Darkos travhästar är att han valt ut de själv, när de bara varit några månader gamla.

– Att köpa äldre hästar är inget för mig. Jag vill vara med dem under hela karriären som små barn. Det är hela grejen med trav, säger Darko till travsport.se.