Fernlund: ”Ren bluff – jag fick slå av tv:n”

Foto: Kanal 75
Patrik Fernlund
TRAV

När man gör en tuff granskning så gäller det att man har ordentligt på fötterna.

SVT:s reportageserie om travsporten var slarvigt gjord – det var överraskande dåligt.

Jag har sagt det förr, och säger det igen: I mitt nästa liv vill jag bli travhäst.

Den stora snackisen de senaste dagarna har varit SVT:s granskning om travsporten. Det var uppdelad i tre delar, men jag ska i ärlighetens namn säga att inget av inslagen höll speciellt hög klass.

Nu är jag part i målet, jag vet, men det var klart tveksam journalistik och droppen var när de fick en segergest att se ut som en brutal och helt otillåten drivning. Det var djurplågeri helt enkelt.

Det fick mig att slå av tv:n. Jag blev faktiskt illamående. Ren bluff – rakt ut till hundratusentals tv-tittare och den reaktion som blivit bland aktiva och travsupportrar visar hur fel de flesta tyckte detta var.

Jag vet att det finns rötägg inom travet, det gör det inom alla branscher, men jag kan lova att i stort sett alla av landets travhästar har ett väldigt bra liv. Jag är en av få i sporten som har förmånen att vara aktiv, men även skribent och jag jobbar väldigt nära hästskötarna och ser vilket enormt jobb de lägger ner på sina hästar.

Det är nästan så man blir lite avundsjuk emellanåt.

Tänk att få renbäddat varje dag, mat serverad flera gånger om dagen, omplåstrad så fort det man har någon skavank, träning flera gånger i veckan, kontinuerlig massage med mera.

Men framförallt: Mycket kärlek.

Den här listan kan göras lång, och i nästa liv vill jag bli travhäst. De som gjorde den här granskningen borde nog besökt några travstall under en vecka. Då hade den här reportageserien sett annorlunda ut. Det kan jag garantera. Och de som tror att hästar som mår dåligt eller som har ont presterar på topp kan glömma det. Tror du att Zlatan skulle spela fotboll i världsklass med en stukad fot? Nja, tänkte väl det...

Ingen kan rubba Goop

Björn Goop är på väg att bli landets segerrikaste kusk – för tolfte (!) gången i rad. I förra veckan passerade han 6 000 segrar som kusk, vilket bara det är en enorm bedrift, och när Björn är i stimmet kan ingen rubba honom.

Det känns ibland som att han lägger i treans växel, väntar in konkurrenterna för att sedan växla upp till femman och vinka hej då. Han vinner mest – och är bäst. Så är det bara. Sen har vi alla våra egna favoritkuskar, men Björn har det där lilla extra i nästan varje lopp.

Sen att kuskarna påstår att de inte bryr sig så mycket om de olika kuskligorna är så klart spel för galleriet. För att återkoppla till Zlatan igen så vore det ungefär som att han skulle säga att han har sin lön, så ligaspelet har ingen betydelse. Det är självklart att kuskarna nu krigar som det inte fanns någon morgondag för att bli landets segerrikaste kusk. Kan någon rubba Goop? Nej.
Helgens tips

1. 3 Kalashnikov (V75-2, onsdag)
Tror jag är en blivande topphäst. Spik för mig.

2. 8 Feeka S.E. (V75-4, onsdag)

Verkligen på gång igen. Vettig chans utan strul.

3. 3 Lina Liv (V75-7, onsdag)

Har varit ruskigt bra. Givet streck.

Patrik Fernlund