”Julafton brukar vara helig från träning”

Stig H Johansson om: Hur många julaftnar han varit i stallet Hur han firar julen Julhälsningen till travfansen: ”Har en fantastisk sport”

Foto: Kanal 75
Stig H Johansson skickar en julhälsning till alla travfans
TRAV

Mästertränaren Stig H Johansson skickar en varm julhälsning till alla travfans.

På julaftonens morgon tränar han sina hästar – på annandagen väntar V75-finaler.

– Julafton brukar vara helig från träning, men det finns undantag, säger Stig H Johansson till Trav365.

70-årige Stig H Johansson har varit i ett travstall de senaste 55 julaftnar, enligt egen utsago.

För Trav365 berättar Johansson om stallets rutiner i jul, hur han själv firar högtiden, vad han tror om sina starthästar i V75-finalerna på Solvalla på annandagen, och sedan skickar han en julhälsning till Sveriges travfans.

”Omöjligt svara på”

Hur många julaftnar har du jobbat i stallet Stig H?

– Oj, det är nog omöjligt att svara på. Men, jag har nog varit i något stall de senaste 55 åren på julafton, i princip hela tiden. Jag har i varje fall inte varit borta på någon resa över jul vad jag kan komma på.

Hur ser det ut för hästarna, brukar ni träna på julafton?

– Julafton brukar vara helig från träning, vi har personal som ser till att de får komma ut och sådär, men vi har några hästskötare som vill hem till familjerna över jul så därför brukar jul vara helig från träning, säger Stig H Johansson och fortsätter:

– Men, det finns undantag. Vi ska köra lite fort med några hästar som startar på V75 på lördag på julafton, det känns som vi måste träna dem och det blir så när det är trav på annandagen.

Stigs julhälsning

Hur är det med hästarna, får de något extra på julafton?

– Nej, tvärt om faktiskt. De får lite mindre, för man är rädd om de äter samma mängd kraftfoder när de tar det lite lugnare så finns det risker med båge magen och muskulaturen.

Du brukar läsa dikten tomten i tv, vad är din julhälsning till alla travfans?

– Det är väldigt många som tycker om den här branschen som jag är i, och många med mig. Jag kan lämna en hälsning till hela trav-Sverige, och hoppas vi får ett gott nytt år, framför allt. Det är det vi ser fram emot, att det ska ljusna lite grann. Inte den sportsliga sidan, den kan inte bli mycket bättre för vi har fantastisk sport, men det vi vill är mer möjligheter för våra kunder, bland annat hästägarna.

Vad gör du själv på julafton, förutom att vara i stallet?

– Vi har julafton hemma hos oss med släkt och vänner, det blir fulla stugan och det är trevligt när många samlas.

Läs nedan vad Stig H tror om sina V75-chanser på annandagen

FAKTA

Stig H om V75:

7 Enjoy Boko (V75-5)

– Uppförde sig fantastiskt fint senast för att vara hon, hon var lugn och sansad och vann på bra sätt. Den här gången är det sämre förutsättningar med utgångsläge och distans som missgynnar henne, men blir hon inte hetsig, vilket hon ofta blir, kan hon vara med och slåss om en skaplig placering. Hon känns dock inte som något hett vinstbud.

12 Scampi (V75-5)

– Var överraskande bra senast, jag hade på känn att han skulle vara bättre, men han var ännu lite bättre än vad jag hade trott. Han är på väg mot toppformen, om han inte redan har den, och trots tokigt utgångsläge tycker jag inte att man ska räkna bort honom helt.

4 Scellino Luis (V75-6)

– Verkar hålla fin form och har känts jättebra efter senast, han har haft en bra säsong och håller jämn och fin formkurva. Det är många bra hästar med i det här loppet, men han är en av dem som ska räknas. Han har fått bra utgångsläge, men det måste klaffa lite grann med positioner och tempo i ett sådant här jämnt lopp.