”Har varit som en inkörsport”

Foto: Martin Langels/ALN
Kristofer Axén i vinnarcirkeln på Eskilstuna tillsammans med Per Lennartsson, efter att en av hans hästar vunnit lopp
TRAV

Kristofer Axén, 26, vann på dagen för sex år sedan 11,4 miljoner kronor på V75.

Nu bjuder han på sina bästa tips till uppesittarkvällen på Bergsåker.

– Canmore B.F. är ett bra drag i kväll, säger han till Trav365.

Den då 20-årige Örebroaren hade precis handlat klart de sista julklapparna och var på väg hem till flickvännens familj för julfirande.

Då stannade han till vid en spelkiosk i de norra delarna av Örebro och lämnade in en V75-kupong för 300 kronor.

Några timmar senare var han miljonär.

Kristofer Axén fick alla rätt på V75 och vann osannolika 11,4 miljoner kronor.

Nu berättar han hur travvinsten förändrat hans liv, och han bjuder också på sina bästa V75-tips till kvällens uppesittarkväll med V75 från Bergsåker.

”En inkörsport”

– Vinsten för sex år sedan har varit som en inkörsport i travet, via den har jag sakta men säkert gjort så att jag i dag kan jobba med trav på heltid, säger Kristofer Axén till Trav365.

Kristofer Axén jobbar i dag på tipstjänsten Spelvärde.se, och har sedan den där dagen för sex år sedan både hunnit med att driva en egen tipstjänst som han på kort tid lyckades skapa ett namn, och han har även varit en sejour hos proffstränaren Per Lennartsson.

– Jag träffade Per på en resa till USA och vi blev vänner. Jag lärde mig mycket hos min tid hos Per om utrustning och träning, något som jag i dag har nytta av som travspelare.

Vad säger du om den där dagen för sex år sedan, minns du det som det var i går?

– Nej, faktiskt inte, det är nästan tvärt om. Det känns som det var hundra år sedan. Jag har inga direkta klara minnen från det, mer än att det var en grym känsla.

”Ett skämt”

V75 på Bergsåker i kväll, har du några drag att bjuda på?

– 5 Canmore B.F. (V75-2), jag håller den som spetsfavorit och jag tycker hon känns intressant. Hon återkommer efter vila, men senast hon gjorde det var när hon tog karriärens hittills enda seger på Örebro och då var hon jättebra. Vid segern i Örebro öppnade hon 09,9 första 500 och gick undan till seger med en 13-avslutning sista 800, och det är ingen tid som någon annan i det här loppet klarar av. Jänkarvagn och rycktussar i kväll och från ledningen tycker jag den har högst vinstchans, säger Axén och kommenterar loppets favorit Kalashnikov:

– Det är en bra häst som jag tror har mycket utveckling i sig, men man ska tänka på att kusken aldrig har vunnit på V75 tidigare. Dessutom har stallet strukit en häst till samma tävlingsdag och det ser jag som ett frågetecken.

Någon jätterysare?

– 2 Cigor Coyote (V75-4), den leder ju volten nu och den borde kunna hålla ledningen. Jag tyckte den höll bra ute i spåren senast, och det här är ett dåligt lopp och det kan räcka med innerspår och ledningen.

Favorit i fara?

– 12 Linslusen A.U. (V75-7), jag tycker det är ett skämt att han är favorit. Sannolikt förstår de senare spelarna det och spelprocenten sjunker. Han har helt fel uppgift med spår tolv över kort distans, visserligen brukar han gå bra på Bergsåker men jag tror det blir svårt att hinna fram, säger Kristofer Axén.