Fernlund: Det är en ny stjärnhäst

TRAV

En pirat och en kung.

Så sammanfattar jag Solvallas V75-finaler.

Hans R Strömberg har en stjärna och Claes Svensson kommer få en stjärna.

Världens bästa dalahäst, On Track Pira­ ten, är som ett årgångsvin – han blir bara bättre och bättre för varje år.

I går hade han ett svårt utgångsläge och löpningen blev allt annat än enkel då han fick ett tufft slutvarv. I sista sväng såg hästen slagen ut och i det läget hade jag inte lagt en enda krona på honom.

Men som den pirat han är snodde han segern av konkurrenterna då han återigen visade ett fantastiskt fajterhjärta och det är som att Rättvikshästen vet exakt var mål­ linjen ligger.

On Track Piraten har sällan spårgudarna på sin sida, men kompenserar det med en vilja utöver det vanliga.

Bättre än någonsin

Om On Track Piraten är en stjärna är King Sir Kir, fyra år, en stjärna i vardande. För den insats han bjöd Solvallapubliken på var något utöver det vanliga.

Jag har alltid haft ett gott öga till Claes Svenssons häst. Han inledde karriären strå­ lande och blev snabbt en snackhäst men se­ dan stannade utvecklingen av. Nu under hösten har han blivit bättre än någonsin.

Hoppas det här håller i sig, då är han en häst för de riktigt stora loppen. Det kan vara så att han redan i sommar är med och krigar bland de stora vovvarna.

Och när Claes Svensson gör segergest, då vet man att det är något extra. Hästens steg, uppsyn, och stjärnglans gör mig knä­ svag.

Travsport när det är som allra bäst.

In i eliten

En annan häst som är redo att ta steget in i eliten är Calvin Borel. Conrad Lugauers häst hade konkurrenternas respekt, för hur ofta släpper Björn Goop ledningen när värsta konkurrenten fått en tung inledning? Goops val var helt rätt. Calvin Borel svarade ärligt hela vägen in i mål och segern gjorde honom 220 000 kronor rikare.

Det innebär att han nu är uppe i Guld­ divisionen.

Först ska hästen till Frankrike och kör Lugauer klokt med hästen och väljer sina strider kommer femåringen tjäna väldigt mycket pengar under nästa år.

Det är jag säker på.

Lekte med ledaren

I V75­-1 var Fleetfoot Hanover favorit på att hon skulle ta ledningen och sedan vin­ na loppet från den positionen.

Hur det slutade?

Peter Untersteiner hamnade illa till från början, fick tredjespår och sedan mar­ drömspositionen utvändigt om ledaren. Jag skulle tro att hästens anhängare var nära att riva sina kuponger med varvet kvar, men hon lekte med ledande Amazon Am och vann enkelt i härlig stil.

Peter Untersteiner hade i en månad siktat på loppet i lördags och fick full utdelning och ägarna belönades med 200 000 kronor. Snyggt jobb av tränare och framförallt hästen som ser oerhört löpglad ut och känslan man får är att Fleetfoot Hanovers liv är en fest de dagar hon får tävla

Patrik Fernlund