Goop vinner kuskligan – för tolfte året i rad

Osannolika prestationen: ”Trodde inte att jag skulle klara det”

1 av 3 | Foto: Kanal75
HISTORISK! BJÖRN GOOP vinner allsvenska körsvensligan för tolfte året i rad. Här är årets mest känslosamma seger: när Pacific Broline vann Breeders' Crown på Sundbyholmstravet i Eskilstuna.
TRAV

Stjärnkusken Björn Goop, 39, är historisk.

Han har vunnit flest travlopp i Sverige tolv år i rad – något som ingen har lyckats med tidigare.

– Det är kul, riktigt stort! Verkligen historiskt, säger han till Trav365.

2004 vann Björn Goop allsvenska körsvensligan för första gången då han tog 367 segrar på ett år.

Sedan dess har han inte lämnat tronen som landets mest vinnande kusk.

Hittills i år har Goop vunnit 365 lopp, och hunnit passera 6 000 segrar totalt i karriären. Tvåa ligger Ulf Ohlsson på 350 vinster. Ohlsson kör 15 lopp till i år innan klockan ringer in det nya året på torsdag 00.00, att han skulle vinna samtliga starter och att Goop inte skulle vinna något lopp i veckan är fullständigt orealistiskt, vilket gör att Björn Goop redan nu säkrat sin guldhjälm, för tolfte året i rad.

”Trodde inte jag skulle klara det”

Något som ingen annan har klarat i Sverige tidigare. Algot Scott tog elva raka segrar i allsvenska körsvensligan mellan 1943 och 1953.

– Jag har haft det som mål att komma upp till pappas (Olle Goop) nivå och sedan utmana Algot Scott. Nu har jag gjort det. Det är kul, det är stort. Verkligen historiskt, säger Björn Goop till Trav365.

Trodde du att du skulle klara det?

– Nej, det trodde jag inte. Jag har alltid haft mål, men inte så stora visioner. Det var mycket snack där ett tag om att försöka vinna 365 lopp på ett år, det hade ingen klarat före mig. Efter det så pressade jag mig och ville vinna flera lopp så klart.

”Helt sjukt...”

Och det gjorde Björn. 2006 tog han 495 segrar på svensk mark, över 500 om man räknar med utlandet.

– Det var helt sjukt stort på den tiden, då kördes det inga lunchlopp heller.

Var det ditt stora mål inför det här året, att vinna allsvenska körsvensligan för tolfte året i rad?

– Det var mitt stora mål. Men samtidigt är det tufft när man ska driva ett stort träningstall stamtidigt. Samtidigt som Ulf Ohlsson har haft ett kanonår och kört mycket. Det har varit en tuff nöt att knäcka. Han har verkligen försökt att slå mig och fallit med flaggan i topp.

Kommer någon att klara att slå det här, alltså ta 13 raka segrar i allsvenska körsvensligan?

– Man säger alltid att ingen kan slå såna här rekord. Men det kommer ta många år innan någon slår det. 13 år, minst. Det kommer vara i många år. Som sagt så känns det verkligen historiskt. Verkligen! Det är historiskt på riktigt, mer än någon annan lyckats med i Sverige tidigare.

– Antalet segrar på ett år det kan hända att det slås. Om man bara kör, det är så mycket trav nu med lunchlopp och flera banor.

Du hann även med att passera 6 000 segrar tidigare i år, och nu detta, vad är nästa stora mål för dig?

– Jag har haft lättare att hitta nya mål nu, och jag har nya mål för nästa år. Men jag berättar det inte, jag är skrockfull, säger Goop med ett skratt.

365 segrar hittills i år. Ranka de största!

– Det är jättesvårt, det är lätt att glömma...

– Men jag måste nog säga att det var så jäkla kul att få vinna Breeders' Crown med Pacific Broline. Det var känslomässigt störst. Hästen hade bara det loppet att gå i i år, och att lyckas vinna, det var stort.

– Sedan har det varit en kul resa med Timoko, han är en så stor megastjärna i Frankrike. Att få vara den som kör honom har hjälpt mig väldigt mycket. Att få vinna Prix de France med honom i år var en enormt stor seger för alla fransmän. Han fick visa att han kunde vinna i lejonkulan, på Vincennes, igen.

Som kusk har Björn Goop hittills i år kört in drygt 40 miljoner kronor och har en segerprocent på 20.

FAKTA

Ställningen i allsvenska kuskligan:

Till och med 151227:

Kusk - Antal segrar

Björn Goop 365

Ulf Ohlsson 350

Örjan Kihlström 253

Erik Adielsson 218

Jorma Kontio 200

Peter Untersteiner 188

Johnny Takter 176

Johan Untersteiner 149

Robert Bergh 146

Magnus Jakobsson 136

ARTIKELN HANDLAR OM