– Nästan för bra för att vara sant

Foto: Kanal75
Kretsen kring Candor Hall efter lördagens V75-vinst på Solvalla.
TRAV

Caroline och Daniel Elvenäs hade inte råd att sätta deras travhäst Candor Hall i proffsträning.

Efter mycket om och men fick de med släkt, vänner och bekanta som delägare.

Nu har hästen sprungit in 2,3 miljoner kronor.

– Det är nästan för bra för att vara sant, säger Caroline till Trav365.

När Caroline, född och uppvuxen på en bondgård, främst med ridhästar, träffade sin man Daniel 1999 hade hon ingen koppling till travsporten.

Daniel, som då var väldigt intresserad av att spela på trav, fick in henne på sporten.

– Jag kom in på travet då och började köra lite, säger hon till Trav365.

Provade en gång till

2004 fick de hem ett Super Arnie-sto vid namn Ava Crown till gården i Kopparberg. Hästen var tre år, men redan sliten. Ägaren bestämde sig för att hästen skulle få vila sig hos paret Elvenäs, men bestämde därefter att det inte skulle bli något fortsatt tävlande överhuvudtaget.

– Vi valde att behålla hästen då och betäckte. Det blev en märr, Avanza, men hon hade en del problem, men sprang ändå in runt 50 000 kronor.

De bestämde sig för att prova med ett föl till.

– Vi tog en relativt billig hingst i Adams Hall och vi fick fram Candor Hall då.

”Tappert försök”

Men paret, med två ”vanliga” löner hade inte råd att äga hästen själv i proffsträning, så de anmälde honom till Kriterieauktionen året därpå och hoppade kunna sälja honom.

Men där ratades hästen.

– Han var 179:e häst på reservlistan, berättar Caroline.

– Då gjorde vi ett sista, tappert försök, att få andelsägare till honom. Vi kollade med släkt, vänner och bekanta och sänkte priset ganska rejält, och då fick vi med folk på olika procent i honom.

Hur hade det gått annars?

– Om han hade kommit med på auktionen så hade vi ju sålt honom. Och hade inte släkt och vänner köpt in sig, så hade vi nog fått sälja honom till ett billigare pris...

”Helt fantastiskt”

Hästen flyttades till Solvalla-proffset Roger Walmann.

Candor Hall hade en del problem med sin aktion och startade sparsamt som tre- och fyraåring.

På sommaren som femåring flyttades Candor Hall till Björn Goops stall i Kil, utanför Karlstad.

– Där har de hittat ett fantastiskt sätt att träna och köra med honom. I fjol så sprang han in 500 000 kronor och i år är han uppe knappt en miljon kronor. Det är helt fantastiskt! Det är nästan för bra för att vara sant.

”Hjärta av guld”

Candor Hall har startat 81 gånger, vunnit 17 lopp av dem och varit på plats i 56 procent utav starterna. Totalt har han tjänat 2,3 miljoner kronor.

– Det är fantastiskt!

Delägarna och uppfödarna Caroline och Daniel Elvenäs har fått resa land och rike runt för att se hästen tävla och så sent som i lördags vann hästen V75 på Solvalla.

– Han är stark! Han har inte den bästa tekniken, men kämpar alltid och har ett hjärta av guld. Han gör alltid sitt bästa. Han levererar hela tiden, och det är som sagt nästan för bra för att vara sant.

Caroline, som i grunden är ridtjej, har verkligen fastnat för travet.

– Det är en jättecharm i travet. Jag tycker det är himla roligt, travsporten är fantastisk.

Ja, för ridsporten och travsporten går inte alltid hand i hand?

– Nej, så är det. Både ridsporten och travsporten har att lära av varandra. Jag tycker travet är fantastiskt roligt. Vi är små och "vanliga" människor, men vi har alltid blivit otroligt bra bemötta. Som hos Goop, som är en världsstjärna, så är alla alltid trevliga och tar sig tid. Vi har varit på gården flera gånger och jag har till och med fått köra honom där i skogen. Våra barn har också fått testa att köra i en sån där tvillingvagn.