”Det kan bli total Bergh-dominans under nästa år...”

Foto: Kanal 75
Patrik Fernlund
TRAV

Gå inte på Bergh när det finns småsten.

Travprofilen har rivstartat på Åbytravet och i dag vinner han på V75 med sin nya reklamhäst.

Slår satsningen rätt för Robert Bergh kan dominansen bli total under 2016.

Robert Berghs flytt till Åbytravet drog ut på tiden, det var nog tur för konkurrenterna. Nu har hans kollegor i södra Sverige det kämpigt med att freda sig mot stjärnan, som på bara fem och en halv vecka tagit sig upp på andraplats i Åbys interna tränarliga där Veijo Heiskanen leder och kommer vinna men nästa år lär det inte vara ­något snack om saken: Då är det Bergh-dominans för hela slanten. Berghs rörelse har vuxit enormt på kort tid. Sedan flytten till Göteborg har han vunnit mer än var femte lopp och kört in 2,7 miljoner kronor på 133 ­starter.

Hans nya gård är döpt till Bergh Kamp, väldigt likt den före detta fotbolls­stjärnan Dennis Bergkamp vilket bara det är värt ett skratt.

Sista chansen

I kväll är det V75 på Halmstadtravet, årets sista chans att få sju rätt. Just Robert Bergh tror jag sitter bakom bästa spiken för Michelangelo Ås, fyra år, har imponerat och jag tror att klättringen genom klasserna ­bara har börjat. Motstånd saknas inte, men jag blir förvånad om han förlorar. Given som spik för mig i V75-5.

I övrigt om omgången:

V75-1: West Wing har varit fenomenal på sistone och även om jag verkligen gillar Carabinieri skarpt säger jag fördel Johan Untersteiners häst. Men jag streckar ett par hästar.

V75-2: Stronghold har alltid varit en snackhäst. I Lutfi Kolgjinis träning har han sett harmonisk ut och jag är inne på att det kan bli seger – trots ett väldigt svårt utgångsläge. Stronghold köptes till Kolgjinis stall på auktion i augusti för 200 000 kronor och hittills är det ett succéköp. Jag vet dock hur komplicerad han kan vara och någon spik är det inte. Thaitec är även han kapabel men strulig. Den stora förhands­favoriten Run Ceasar Run ska också ­streckas men känns lite överspelad.

V75-3: Attack Diablo trodde jag skulle vinna senast, då förlorade han men jag var trots det nöjd med hans insats. Han är tillsammans med Rod Stewart mina roligaste drag i den här avdelningen.

V75-4: Löser det sig från start för Donatella Center tror jag att hon bara är bäst, det kan vara en chansspik för den vågade. Hon är riktigt bra och motståndet är passande.

Garderar man henne är det många hästar som gäller. En eller alla, typ.

Avslutar med miljonskräll

V75-6: Kan Ha har två raka segrar och känns som förstahästen. Sedan bjuder jag på två givna skrällar: Paparazzi M. och Shogun D.K. ska med på varenda seriös kupong – de är riktigt bra. Glöm inte Amour du Coglais också. Senast stod han omöjligt till men bättre uppgift i kväll.

V75-7: Omgångens svåraste lopp av­slutar. Här vill jag gärna sitta med många hästar. Devs Darling kan leda länge, men Rina Chen Hais uppvisning senast var mäktig och det är en tuff brud. Avslutar med årets sista miljonskräll, för jag vägrar spricka på Cashier Center. Smaka på den.

Patrik Fernlund

ARTIKELN HANDLAR OM