Kolgjini: ”Han älskar banan”

1 av 3 | Foto: KANAL75
Lutfi Kolgjini och Mosaique Face.
TRAV

Mosaique Face laddas för att vinna Prix d´Amérique.

Tränaren Lutfi Kolgjini är bara rädd för franske demonhästen Bold Eagle.

– De andra är inte bättre än Mosaique Face, det är jag säker på, säger han.

Vid havet, på Utah Beach i Frankrike, laddas Lutfi Kolgjinis dubble Derbysegrare och årets Elitloppstvåa, Mosaique Face, upp inför Prix d´Amérique.

”Ludde” har varit tydlig en längre tid med att storloppet på Vincennes kolstybb sista helgen i januari är det stora målet.

– Mosaique Face mår alldeles utmärkt. Han var inne och gick ett jobb på Vincennes, 14,5 i 2 000 meter. Han var smidig och fin då! Han har varit fantastiskt fin i jobben vid havet. Han har acklimatiserat sig bra på gården i Frankrike. Det känns bra att ha honom därnere där banorna är bara hela tiden, säger Lutfi Kolgjini till Trav365.

Samma boxgranne som i Sverige

För att ”Musse”, som han kallas, ska trivas extra bra, så har han samma boxgranne i Frankrike, som han brukade ha hemma på gården i Vomb, i Skåne.

– Han har varit väldigt glad och positiv. Vi gör allt för att han ska känna sig som hemma. Det är lika med de andra hästarna, Dante Boko, Quick Fix och dem, det är samma gäng, de känner varandra.

Hur annorlunda är träningsupplägget i Frankrike, kontra det i du brukar köra i Sverige?

– Vi kan köra de intervaller vi brukar göra hemma, men det är en hundraprocentigt pålitlig bana nere vid havet. Det är det som är det fina. Det är samma träningsupplägg, men annorlunda miljö.

”Måste ha ett tuffare lopp nu”

På söndag ska Mosaique Face ut i ett av B-loppen Prix de Bourgogne, med Lutfi själv i sulkyn.

– Upplägget är att han måste ha ett tuffare lopp nu. Han ska även ut i Prix de Belgique 17 januari, då står han på 25 meters tillägg, och ska då bara glida med. Tanken är som sagt att han ska få gå lite nu. Det brukar bli lite körning i de där loppen och det kan passa Mosaique Face. Hoppas att han inte behöver göra allt själv.

”Kanske inte har hårdheten?”

Efter Prix de Belgique väntar två veckor med finlir innan det stora slaget på Vincennes.

– Han älskar den banan! Nu hoppas jag bara att jag lyckas sätta honom i toppform.

Vad säger du om motståndarna?

– Jag har följt dem allihopa. Bold Eagle är en fantastisk häst, han är hästen att slå, för alla. Men han har varit så överlägsen, men det är ingen som vet hur han svarar om han verkligen blir testad. Det har man varit med om förr, hästar som varit överlägsna i sin kull, men som när de möter tuffare och mer meriterad motstånd, viker ned sig sida vid sida. Han har inte gjort så många starter i sitt liv, han kanske inte har hårdheten? Men det är ju bara spekulationer, han kan ju visa sig vara helt överlägsen.

ARTIKELN HANDLAR OM