Fernlund: Hästen behöver lugna sig

TRAV

Efter årets första V75-lopp toppade Stefan Melander tränarligan – på två segrar.

Sedan fixade hästen som ingen ville ha en ny imponerande seger.

Det är uppfriskande när amatörer och mindre proffstränare besegrar de stora pojkarna.

Stefan ”Tarzan” Melander har ett enormt travimperium, och är en av de stora domi- nanterna i trav-Sverige. Redan efter årets första V75-lopp toppade han tränarligan, på två segrar.

Hans hästar, Classification och Nose Gear, sprang dött lopp – och Melander kunde inkassera 150 000 kronor. Pengar som verkligen behövs, då Solvallatränaren äger alla sina hästar själv – och det handlar om flera hundra fyrbenta kompisar som Melander betalar mat, resor, massage med mera för varje dag. Enorma utgifter och svensk travsport behöver ”Tarzan”.

Har det någonsin hänt att det blivit dött lopp på V75 mellan två hästar som har samma ägare, tränare och skötare? Jag tvivlar på det.

Melander tog även hem V75-6, då Panoramic återigen visade härlig styrka och fixade segern i sista steget. I sulkyn? Örjan Kihlström, så klart.

Redan satt tonen för 2016

En annan Solvallaprofil som har bra form på sina hästar är Stig H Johansson, och under gårdagen vann hans Supreme Court V75-4 på Rommetravet.

Hästen har tidigare inte visat någon speciell startsnabbhet, men testades för första gången i en jänkarvagn och höll rätt så enkelt upp ledningen och sedan var loppet över.

Det är många hästar som får en extra kick i jänkarvagnen, speciellt första gången. Kihlström körde även den hästen, och tog en V75-trippel som kusk. Imponerande och 53-åringen tog hem V75 Champions för kuskar under 2015 och har redan satt tonen för 2016.

Blockethästen imponerade igen

Food Money var hästen som ratades i USA som tvååring, och som sedan fyndandes på Blocket för 12 500 kronor. Ingen ville ha hästen – men Björn och Thomas Jezek satsade, utan att de hade en aning om att hästen var tvungen att starta med en straffsumma på grund av att han var USA- född.

Hästen hade 750 000 kronor på sig – innan han ens tagit ett enda travsteg
i Sverige och åttaåringen överraskade alla och vann nästan direkt trots att han mötte betydligt mer rutinerade hästar från början.
Nu har Food Money vunnit 12 lopp på 29 starter, och trots att han var vansinnigt het under gårdagen så vann han Gulddivisionen från ledningen.

”En ferrari med slitna bromsar” beskrev Jennifer Tillman sagohästen – och han kommer duga väldigt bra i högsta klassen under vintern men han får gärna lugna ner sig lite.

Annars finns det risk att sagan tar hastigt slut en dag.

Hästar som är heta och besvärliga brukar tappa lusten och motivationen efter för många tuffa lopp, men Food Money med tränare och kusk är bra pr för travsporten och det är oerhört fräckt när amatörerna och de mindre tränarna sätter de större och dominerande tränarna på plats.

Det är det som gör travsporten så fantastisk.

Ingenting är omöjligt.

Patrik Fernlund