Stig H: ”Det finns kuskar att välja på”

Foto: Kanal 75
Stig H Johansson
TRAV

Stig H Johanssons stall körde in drygt 1,3 miljoner kronor bara i december.

Mästartränaren har toppform på stallet och på onsdag kan det bli nya segrar på V86.

– Jag tycker det ser bra ut för Apricot Stone, säger Stig H till Trav365.

Mästertränaren Stig H Johanssons stall har gått starkt den senaste tiden.

Siffrorna från december talar sitt tydliga språk då Johansson körde in drygt 1,3 miljoner kronor.

Nu har ett nytt år dragit igång.

Året startar med en egen V86-omgång på Solvalla, och med Johanssons förstekusk Erik Adielsson på en lång semester i utlandet.

För Trav365 berättar 70-åringen om stallformen, ändringen i träningsupplägget, valet av kusk, och V86-chanserna.

”Finns kuskar att välja på”

Till att börja med Stig H, en egen V86-omgång på Solvalla på onsdag. Vad säger du om det?

– Det är så vi vill ha det, och jag tror också att om man nu ska se till att få lite folk till Solvalla så är det här den bästa modellen.

Din förstekusk Erik Adielsson har åkt på en lång semester, hur påverkar det din rörelse?

– Erik är väl inte så lätt att ersätta, så kan man säga. Samtidigt gäller det att ha bra hästar och hästar i bra form, då är det många kuskar som kan hantera situationen.

Hur tänker du kring valet av kusk på dina hästar under Adielssons frånvaro?

– Det går ju inte med de större kuskarna, de har ju sina olika uppdrag. Örjan Kihlström kör bland annat åt Roger Walmann och också en hel del åt Stefan Melander, de kuskarna har sina uppdragsgivare som de haft. Jag har ju haft Erik Adielsson. Men, det finns ändå ett antal högst dugliga kuskar kvar att välja på tycker jag.

”Är inte så anmärkningsvärt”

Vad säger du om den form som ditt stall haft den senaste tiden? I TV12:s sändning i lördags berättade du om en ändring i ditt upplägg som du inte ville berätta om?

– Det är svårt att peka på vad man ändrar på, det finns inget man kan säga att vi gjorde en väldigt stor förändring på det här, eller det där. Jag tycker inte att det är så anmärkningsvärt egentligen. Jag har hållit på så länge med det här så jag vet hur det fungerar, i storstall framför allt, kan det bli svackor och det drabbar alla tränare och det har det gjort även för mig genom åren, säger Stig H Johansson och fortsätter:

– Man har inte kunnat peka på något annat än sjukdomar, och det är sjukdomar framför allt som påverkar svackor, och ibland kan det hålla i sig ganska länge.

Stig H Johansson har åtta hästar till start på hemmabanan Solvalla på onsdag, där sju av dessa startar inom V86-spelet. Har undertecknad läst Johansson rätt har han störst tilltro till 3 Apricot Stone (V86-8).

– Jag tycker hon är bra, hon blir bättre och bättre. Hon har framför allt lugnar ner sig och travet fungerar också allt bättre. Jag tycker det ser bra ut. Jag kan inte motståndet fullt ut, men från bra utgångsläge tycker jag hon ska duga, säger Stig H Johansson.

”Har blivit 6 407 lopp”

I sin krönika i Sportbladet under tisdagen berättar Stig H Johansson om sitt samarbete med Erik Adielsson, deras siffror hittills, och sina tankar om framtiden. Så här skriver mästertränaren, bland annat:

Tioårsjubileum tillsammans med Erik Adielsson som kusk på mina hästar. Bara det att tiden går så jäkla fort. Har blivit 6 407 körda lopp med 1 265 segrar och 177 521 917 inkörda kronor,” skriver Johansson.

Läs hela krönika här – Stig H sätter plus på sina chanser på V86.

Läs nedan för Johanssons kommentarer om övriga sex V86-hästar.

FAKTA

Stig H om V86-hästarna:

1 Hero Sjöhammar (V86-1)

– Han blev lite sliten efter senast och fick stå över, så han håller inte full form. Han har rätt bra form, men inte full form.

2 Brooklyn Club (V86-3)

– Han håller sin jämna form och går bra för det mesta, men han har inte vunnit något lopp ännu och vi väntar på det.

4 Great Society (V86-3)

– Han tränar bra och det har han gjort hela tiden, men han bjuder inte riktigt till som det känns.

10 Antonio Tabac (V86-4)

– Han har fått rätt så bra, men utgångsläget blev tufft och det är också tufft emot. Lång distans tror jag heller inte är hans bästa gren, även om han klarar av det.

11 Digger Lord (V86-6)

– Han har gjort bort sig ett par gånger, det är för att vi har provat att lätta honom och det fungerar inte. Nu återgår vi till den gamla balansen. Han är gynnad av distansen, men utgångsläget blev dåligt och han behöver tur för att komma till härifrån.

Här sätter Stig H Johansson på alla sina V86-hästar.

ARTIKELN HANDLAR OM