Ohlsson: ”Jag gick bara runt och mös”

1 av 4 | Foto: Kanal 75
”Det var synd på utgångsläget”, säger Ulf Ohlsson om Top of the World inför V75
TRAV

Ulf Ohlsson, 51, körde in 31,1 miljoner kronor i fjol och vann VM-loppet i USA.

Han utmanade också Björn Goop i den Allsvenska kuskligan – länge och väl.

För Trav365 berättar Ohlsson om fjolåret, året som kommer, och sin syn på lördagens V75-chanser på Åby.

– Jag bara gick och mös i New York dagarna efter VM-segern, allting blev perfekt, säger toppkusken till Trav365.

Björn Goop har vunnit det Allsvenska kuskchampionatet tolv år i följd.

I år utmanades han dock länge av kollegan Ulf Ohlsson och det blev den tuffaste matchen på flera år.

Bergsåkers Ulf Ohlsson, som snart flyttar till Stockholm och Solvalla, hade ett starkt 2015.

51-åringen körde in lite drygt 31,1 miljoner kronor och tog hem VM-loppet i USA med norske stjärnhästen Papagayo E.

Hur ser Ohlsson på året som gick? Är snacket i media om Allsvenska kuskligan uttjatad? Vad har han för mål med 2016?

Det, V75-chanserna på lördag, och lite till berättar han om i en intervju med Trav365.

”Pricken över i:et”

Vad säger du om ditt 2015, Ulf?

– Det är klart jag är väldigt nöjd med fjolåret, det var ett bra år. Med VM-segern i USA körde jag in drygt 35 miljoner kronor, så det är klart jag är nöjd. VM-segern blev också lite pricken över i:et, säger Ulf Ohlsson till Trav365 och fortsätter:

– Jag blev också champion på många banor, det är ingenting man går in för, men det blir så när jag tävlar mycket och det är ett kvitto på att det har gått bra. Jag tävlar mycket, men det är också många banor som krockar med varandra. Jag tog också 30 segrar på V75, och det tror jag inte att jag gjort tidigare. Visst måste jag vara nöjd.

Var segern i VM-loppet på Yonkers i USA det bästa med fjolåret?

– Ja, det var pricken över i:et. Och sedan också att jag fått chansen att köra väldigt fina hästar, det är ett måste också för att det ska gå så bra.

Var VM-segern rent av det största i din karriär?

– Jag tycker det, absolut. Det är klart att Kriteriet och Sprintermästaren är stort, men VM-segern slår ut allt. Dels var det första gången jag körde i Amerika, och allting blev så perfekt. Jag hade bestämt mig innan jag åkte att jag skulle ta några dagars ledighet när jag ändå var där, och jag gick bara runt i New York och mös i några dagar efter segerloppet.

”Trodde aldrig riktigt på det”

Du utmanade Björn Goop länge i den Allsvenska kuskligan, din egen syn på det?

– Det är väl ungefär som jag trodde det skulle gå, det är svårt att ligga lika med Björn när man går in i december, det är en svår uppgift för mig som lever på att bara köra lopp. Björn kan ju matcha som han vill då han har ett framgångsrikt stall. Jag gjorde ett försök, men jag förstod att det under normala förutsättningar inte går när man ligger lika i december, och jag trodde aldrig riktigt på det, säger Ohlsson och fortsätter:

– Det var som jag sa i början av december att jag skulle behövt 20 segrar till godo för att ha en skaplig chans. Sista veckorna av fjolåret när jag kände att jag var slagen så passade jag också på att ta några dagar ledigt, jag kände att jag inte hade någon chans.

Hur ser du på året som kommer, du flyttar ju till Stockholm. Blir det något annorlunda?

– Just att jag flyttar blir inte så annorlunda, jag flyttar mycket för att just ha utgångspunkten här. Vi har kollat på det några år tillbaka, och skulle jag haft utgångspunkten i Stockholm så tjänar jag både timmar och mil, och det blir dagar när man summerar året. Jag lär stå över någon travdag i Norrland, men jag kommer fortsatt att tävla mycket i Norrland och det blir ingen jättestor förändring.

”Otrolig upplevelse, misstänker jag”

Har du några mål med 2016?

– Nej, det är som jag sagt i många år, det är svårt för mig som catchdriver att sätta upp mål. Det gäller att jag gör ett så bra jobb som möjligt, sedan vet man aldrig vad man får köra för hästar, och det gäller också att de jag kör åt har bra hästar och hästar i bra ordning för att det ska bli ett bra år för mig.

Några speciella lopp du vill vinna i år?

– Det är klart man vill vinna några av de största loppen varje år, det är alltid det som känns lite extra. Några av de största loppen vill man ju vinna. Elitloppet, skulle jag vinna det skulle det slå ut allt annat, det har man ju följt i alla år. Vinna Elitloppet en solig dag på Solvalla sista helgen i maj, det skulle vara en otrolig upplevelse misstänker jag. Det är en upplevelse att bara vinna just under Elitloppssöndagen, om det är bra väder.

Många är inne på att det är ditt år att vinna den Allsvenska kuskligan nu när Björn Goop meddelat att han inte ska köra lika frekvent. Vad tror du själv?

– Jag kan inte fokusera på det, jag kommer att köra mycket, det kommer jag att göra, men det är inte bara Björn som vinner mycket lopp och som kör mycket lopp utan det finns fler än honom. Sedan ska man inte avsåga Björn ändå, han är säkerligen med och gör upp om det i varje fall.

Skulle seger i den Allsvenska kuskligan betyda något, eller blir det tröttsamt när vi i media tjatar om det?

– Vi får se när vi börjar närma oss senhösten, har jag chans då så är det klart jag kör för det. Men, när det börjar pratas om det direkt på det nya året, då kan det kännas lite tjatigt. Man vet aldrig vad man får för år, det är inte säkert jag får lika bra år i år som jag haft de senaste åren, säger Ulf Ohlsson.

Läs nedan vad Ohlsson tror om sina chanser på V75

FAKTA

Ulf Ohlsson om V75:

5 Caddie Ivory (V75-2)

– Jag tycker att hon kändes förbättrad senast, hon fick gå lite för tidigt utan rygg men höll bra. Det är klart det är tufft på V75, men får hon ett perfekt smyglopp är hon inte helt borta.

9 Top of the World (V75-5)

– Det var synd på utgångsläget, han visade senast att han kan gå bakifrån också, men han har varit väldigt fin från ledningen och det hade varit kul att se honom i ledningen i det här loppet. Det är svårare att vinna härifrån och det är platschans i första hand.

11 Narold Vox (V75-6)

– En hedershäst som alltid gör bra lopp. Det blir svårt att slå Nahar, men han kommer säkert vara med där framme och slåss om han gynnas av distansen.

ARTIKELN HANDLAR OM