Nybrink: ”Stoppa materialhysterin”

TRAV

Experten Micke Nybrink har fått nog.

Materialhetsen inom travsporten har gått för långt.

Nu vill han att fokus ska läggas på de som springer – hästarna.

– Det verkar alla ha glömt bort, säger Nybrink till Trav365.

Barfota.

Jänkarvagn.

Helstängt.

Rycktussar.

Listan kan göras lång över utrustning som kan användas för att få travhästar att prestera på topp.

En som har fått nog är experten Micke Nybrink.

Under onsdagen framförde han sitt missnöje i tv, under V86-sändningen.

För Trav365 utvecklar han vidare.

– Jag vill stoppa stoppa materialhysterin. Det har blivit ett väldigt fokus på vad hästarna går med för utrustning. Det är synd för det är det enda media och tv tjatar om. Vad blir det för sulky? Ska hästen gå barfota? Blir det helstängt? Jag tycker inte det är kul. När det är så, så blir jag less på trav. Det är ingen som fokuserar på om hästen i fråga är bra på att springa. Det verkar alla ha glömt bort, säger han.

”Tyckte det var idiotiskt”

Nu vill Nybrink se en ändring.

Snabbt.

Och han förespråkar att det ska tas fram en standardutrustning. Att alla två- och treåringar ska tävla med skor, alltid, och att jänkarvagnarna ska tas bort.

– I alla fall på två- och treåringarna, men förmodligen på alla tävlingshästar. Vi måste fundera på om det här är bra, det vi håller på med just nu. Jag slängde mest ut något i luften i tv, för att se hur det skulle tas.

– Daniel Réden tyckte tydligen det var idiotiskt, men jag tror inte han förstod vad jag menade. Tränarna gick i spin, men det är ju inte meningen att de ska köra med gamla grejer och med exakt samma utrustning, hästen måste ju gå med det som är bäst, men att man kör med skor och utan jänkarvagnar borde gå att få till. Hästarna tar stryk av allt det här och får springa alldeles för fort för tidigt. Det finns inget positivt med det, säger Micke Nybrink.