”Städade hästarnas boxar till en början”

Foto: ALN
Edvin Ceka tillsammans med sin ena bror, Sajmir Ceka
TRAV

Han lämnade Albanien för Italien 16 år gammal för att få ett bättre liv.

Han började köra travhäst av en slump – på grund av en försovning.

Nu gör Edvin Ceka, 36, succé i Sverige.

– Jag städade hästarnas boxar till en början, berättar han för Trav365.

I slutet av sommaren 2013 kom Edvin Ceka och hans bror Artan Ceka till Sverige.

I oktober samma år tävlade en häst i Sverige för första gången – som tränades av bröderna.

Det var Nugget di Poggio som vann på Åbytravet.

I dag driver bröderna en egen tränarrörelse och gör succé.

För Trav365 berättar Edvin Ceka om vägen från Albanien – till V75-seger i Sverige.

”Då fick jag chansen”

– Jag föddes och växte upp i Albanien, men lämnade Albanien för först Grekland och sedan Italien. Jag var 16 år när jag lämnade Albanien, och jag lämnade för att jag ville få ett bättre liv, säger Edvin Ceka till Trav365 och fortsätter:

– Det var tufft och svårt att leva i Albanien och man hade begränsningar där. Så ville jag inte ha det.

När Edvin Ceka kom till Italien började han jobba med hästar.

– Mitt jobb gick ut på att städa hästarnas boxar, det var min uppgift. Men en dag så var det en kille som arbetade med att köra hästarna i stallet som inte dök upp då han hade försovit sig, och då fick jag chansen.

”Hände dåliga saker”

Kan du utveckla?

– Han som jag arbetade åt frågade om jag kunde någonting om hästar, och jag sa att jag kunde det men att jag aldrig kört häst tidigare. Då sa han att jag inte skulle oroa mig, gav mig en häst, och på den vägen är det. När vi kom tillbaka efter den träningsrundan så gick jag för att städa boxarna, då frågade han mig vad jag höll på med. Jag svarade att jag skulle göra mitt jobb och städa boxarna, men då sa han att jag skulle stanna där och killen som försov sig kunde städa boxarna, skrattar Edvin.

Under sin vistelse i Italien kom Edvin Ceka sedermera i kontakt med svenske Bengt Holm, och arbetade för honom i omgångar i Italien. Via Bengt Holm hamnade bröderna Ceka sedan i Sverige.

– Det hände dåliga saker i Italien, travloppen stannade av, prispengarna för loppen kom inte, och det fungerade inte alls. Då tog jag med mig min bror Artan till Sverige och började jobba hos Bengt Holm. Vi fick chansen att leasa alla Poggio-hästar och tog dem till Sverige.

”Är inte rädd för någon”

Väl i Sverige har det gått snabbt, när bröderna kom hit var det sommaren 2013. 2014 blev Prince di Poggio med sina 14 segrar Sveriges segerrikaste häst och i juli i fjol tog Edvin ut B-licens och redan första året som tränare vann de V75 med Star di Poggio och körde in drygt 450 000 kronor – på knappt sex månader.

– Det har gått jättebra och vi är jätteglada så klart, säger Edvin om framgångarna.

På lördag kan det bli ny V75-seger till bröderna Ceka, då de har 13 Star di Poggio (V75-1) och 4 Pepe di Jesolo (V75-5) till start under tävlingarna på Åby.

– Star di Poggio är väldigt bra nu, det är ett tufft lopp den här gången men hon har gjort det väldigt bra och är tuff själv. Dernier Viking är en bra häst och jag har respekt för många, men jag är inte rädd för någon och tror min häst gör en stark insats, säger Edvin Ceka och avslutar:

– Pepe di Jesolo var väldigt fin i sista jobbet, och det är ett plus för honom att starta på hemmabanan. Björn Goop känner hästen och lägger upp taktiken som han vill, men jag ser honom gärna i ledningen. Jag tror på en bra insats och det viktigaste är att hästen kvalar in till V75-finalerna på Solvalla.

ARTIKELN HANDLAR OM