EDLUND: Puro är en stjärna som tränare

TRAV

Han syns inte mest i media.

Men hans framgångar imponerar stort.

Petri Puro är en stjärna som tränare.

Petri Puro, som är verksam i Halmstad, har genom åren tagit fram massor av kanonhästar. Commander Crowe, Fama Currit och Pato är tre exempel och då nämnde jag inte Edward Ale och Camilla Highness. När Puro startar en häst utgår jag alltid ifrån att den är i toppskick och har bra chans att vinna. Min känsla av Puros sätt att jobba är att han är ytterst noggrann, han har förmågan att hitta rätt när det gäller hur stor belastning varje enskild individ tål, vilken träning som passar bäst och hur hästen mår. Tålamod är ett annat ord som passar väl in på Puros filosofi.

På V75 visade Puro upp en spännande häst i Master Crowe, lillebror till Commander Crowe, som spurtvann V75-3 på ett starkt sätt.

Han fick visserligen ett bra lopp men hans avslutning lovade mer. Master Crowe har, liksom merparten av Puros hästar, rätt inställning och han kommer, liksom tränaren, att vinna många fler lopp framöver

Värt att veta i övrigt:

Många av V75-systemen blev värdelösa, tappade chansen till sju rätt, direkt när Adrian Kolgjini skrällde rejält bakom Candy Store i V75-1. Det var verkligen inget märkvärdigt lopp men Candy Store höll sin fart bäst och vann knappt. Favoriten Dernier Viking svek på nytt via galopp.

Yoggi Composite kom till start i V75-2 med fem raka montélopp(travridning) bakom sig och var därför ett oskrivet kort på förhand. Nu fick han ett perfekt lopp i rygg på ledaren av Örjan Kihlström(vem annars?) och avgjorde enkelt över upploppet.

Lärlingsloppet, V75-4, bjöd på hård körning inledningsvis vilket gynnade hästarna som sparade på krafterna. Mads H Nielsen och Tack Wee valde att avancera, från kön, ett drygt varv från mål och var framme utvändigt ledaren 800 meter från mål och sen var Tack Wee starkast. Inget snack om att bästa hästen vann.

Mikael Pilenberg har gjort ett fint jobb med Shogun D.K. som visat hög kapacitet men inte alltid fungerat. Nu verkar Pilenberg hittat strategi för sin häst för i går lattjade han hem V75-5 trots dödens.

Björn Goop körde till spets med Candor Hall efter ett varv av V75-6. Ett drag som fick stor betydelse för loppets avgörande. Candor Hall höll säkert undan för starkt spurtande Dreams Take Time(toppform).

Norsk(hästen) seger i avslutningen när Magnus Jakobsson bjöd Pebbe Simoni på en behaglig löpning i rygg på ledaren och när chansen kom så var Pebbe Simoni starkast.

Omgångens magplask svarade bröderna Sedins Nahar(V75-6) för. Han var gårdagens största favorit men var helt chanslös under hela loppet. En tänkbar förklaring är att han inte gillade gårdagens vintriga förhållande.

Jag tycker att Åbytravet borde få arrangera fler V75-omgångar, sex stycken under 2016, än vad som nu är fallet. De dubbla open stretch-spåren, två fria innerspår på upploppet, som finns på banan ger en enorm extradimension till hur man ska tippa/spela/köra loppen.

Det känns som att favoriterna vinner mer sällan på Åby.  Den här gången vann bara Shogun D.K

Johan Edlund.

ARTIKELN HANDLAR OM