Vem blir årets häst?

TRAV

Delicious U.S., Mosaique Face, Nuncio och Some Summit.
Fyra fyrbenta kandidater.
Vem blir Årets Häst i travets Sverige 2015?

Det mest prestigefyllda priset på Hästgalan i Stockholm fredagen 12 februari blir som alltid Årets Häst.
När det kommer till det priset har svenska folket lika mycket att säga till om som medlemmarna i Svenska Hästsportjournalisters Klubb.
Från och med lördag går det bra att antingen ringa in sin röst eller rösta på nätet och hemsidan aretshast.se.
Maharajah tog hem titeln 2014 efter segern i Prix d’Amerique. För 2015 har journalisterna i SHK nominerat följande fyra travare: Delicious U.S., Mosaique Face, Nuncio och Some Summit.
– En stark kvartett och nomineringar baserade på meriter och intjänade pengar. Det är de nio ledamöterna i styrelsen som tagit ut hästarna. Det ligger alltså inte några personliga värderingar bakom utan allt är statistik, säger Leif Norberg, ordförande i SHK.

Utslagsrösten behövdes inte

Omröstningen till Årets Häst startar utan valbara kandidater som exempelvis elitloppsvinnaren Magic Tonight eller kriterievinnaren Readly Express.
– Dessa var naturligtvis med i diskussionerna. Det har hänt tidigare år att ST/ATG haft synpunkter på någon nominering, men i år har de inte haft det. Fast det blev faktiskt omröstning i den här kategorin. Men det utan att jag som ordförande behövde lägga utslagsröst, säger Leif Norberg.

En stark kvartett

Vem som blir Årets Häst avslöjas på Hästgalan fredagen den 12 februari på Stockholm Waterfront. I pressutskicket presenteras kandidaterna enligt följande:
Delicious U.S. tränas av Daniel Redén på Solvalla och noterade tre världsrekord 2015. Det vindsnabba stoet segrade i storlopp som Sundsvall Open Trot, Årjängs Stora Sprinterlopp, C.L. Müllers Memorial och Silverhästen.
Mosaique Face svarade för en lång och framgångsrik säsong som toppades av storsegern i UET Trotting Masters. Han segrade även i Prins Daniels lopp på Gävle och många minns hans heroiska insats som tvåa i Elitloppet. Jägersros Lutfi Kolgjini tränar.
Nuncio kom från toppresultat i USA och fortsatte att visa allra högsta klass för sin tränare Stefan Melander. Nuncio segrade bland annat i Sprintermästaren, Breeders´ Crown, Solvalla Grand Prix och Fyraåringsstjärnan. Men kanske bästa insatsen var den som knappt slagen trea i Elitloppet efter ett omöjligt lopp i tredjespår.
Some Summit travade obesegrad genom hela säsongen för sin tränare Veijo Heiskanen, Åby. Hon vann enkelt Stochampionatet och imponerade stort även i Diamantstoets final på Solvalla på nya världsrekordet 1.12,0/2140 meter voltstart.

Så här röstar man på Årets Häst:
Ring in eller rösta på nätet, www.aretshast.se, så kan du vinna förstapriset som är en VIP-resa för två till Elitloppet 2016 (värde ca 10 000 kronor).
Följande telefonnummer gäller: 099 - 410 21 (Delicious U.S.), 099 - 410 22 (Mosaique Face), 099 - 410 23 (Nuncio) samt 099 - 410 24 (Some Summit).

Varje samtal kostar 5,70 + ev. trafikavgift. Åldersgräns 18 år. Röstningen pågår till 18.00 fredag den 12 februari.

Mikael Wikner / Kanal 75.

ARTIKELN HANDLAR OM