Succétränaren vill – till Frankrike

Foto: Kanal 75
Petri Puro
TRAV

Fyra segrar på sju starter – det är travtränaren Petri Puros facit hittills 2016.

Nu berättar 56-åringen om stallformen, onsdagens chanser på V86 och sina Frankrike-planer.

– Jag vill vara i Frankrike, där är det riktiga pengar, säger han till Trav365.

I fredags vann Petri Puros stjärnhäst Edward Ale i sin comeback och i lördags tog han en V75-seger med superstjärnan Commander Crows bror Master Crowe.

I helgen hyllades Halmstadtränaren på sociala medier för sin känsla att träna häst.

Starten på 2016 har varit lovande för Puro, sju starter har slutat med fyra segrar och en segerprocent på 57.

Under onsdagens V86-tävlingar kan nya segrar komma till stallet.

För Trav365 berättar Puro om chanserna, han kommenterar också sin stallform, sin tränarrörelse, och avslöjar sina planer på Frankrike.

”Låg på 75 i segerprocent”

Till att börja med Petri, hur är läget?

– Jo tack, det är bra. Men, det kommer bli en lång natt.

Hur menar du?

– Det ska bli kallt i natt och i morgon, så jag kommer sitta i traktorn i natt och fixa banorna. Man måste vara där när det börjar frysa, hinner man inte då så är det kört. Det är ett jäkla pussel på vintern att få ihop träningsbanorna.

Men du verkar lyckats väl, för din stallform går inte att klaga på?

– Nej, det går bra för dagen. Vi jobbade mycket runt jul och nyår och hästarna går bra just nu. Hästarna har varit i form ett tag nu, och jag har kunnat få till träningen även om det varit svårt med allt snö och salt. Det började faktiskt jättebra i fjol också, då tror jag att jag låg på 75 i segerprocent i slutet av februari.

Är det lite av din tid nu?

– Nej, egentligen inte. Jag gillar normalt inte att köra på de här banorna, men alla hästar håller inte samma standard som på sommaren och det är lite enklare pengar för starka hästar nu på vintern. Alla är inte stjärnor, utan en del är träningsprodukter som jag kunnat träna hårt på min anläggning och de har det kanske lite lättare på vintern.

”Vill vara i Frankrike”

Du har allt som oftast legat på en väldigt hög segerprocent, men har ”bara” 32 hästar på din träningslista?

– Jag har provat att ligga runt 70-80 hästar på träningslistan, men det är inte riktigt min grej. Man ska vara försiktig och inte ta i för mycket, det blir lätt för stressat då och då börjar man tappa lite koll. Du ska ha mycket personal också, och när någon blir sjuk så ska du hitta ersättare och så vidare. Det är svårt med ett stort stall, och jag trivs med att ha runt 30 hästar och jag tycker det fungerar bra. Jag har inte så många V75-hästar för tillfället, men det brukar komma. Det viktigaste är att matcha hästarna rätt där de räcker till, så man inte blir för överambitiös med V75 med hästar som är femma-sexa.

Så du vill inte ha mer än 32 hästar i träning?

– Nej, inte för tillfället, i så fall ska man ha ett stall inne på banan med en duktig personal där. Men, jag vill utveckla och vara i Frankrike.

Kan du berätta mer?

– Där är det riktiga pengar. Jag har planerat Frankrike i tio år nu, men inte kommit dit ännu. Det är tufft i Sverige, så jag har planer på Frankrike. Har man en häst som duger i Frankrike, som tjänat en miljon i Sverige, så tjänar de den andra miljonen i Frankrike på en säsong om man har lite flyt – framför allt om du har hästarna där på sommaren.

V86-chanserna

Onsdagens V86-tävlingar saxas mellan Solvalla i Stockholm och Jägersro i Malmö, och Petri Puro har två hästar till start. Det är i V86-inledningen där Puros duo ställs mot varandra. Puro kommenterar 5 L.Dees Maggiesbest.

– Hon har varit kanon i de två senaste starterna tycker jag, hon har inte tränats så tufft efter senast och jag har bara försök hålla formen på henne. Jag hoppas hon ska leverera den här gången också.

Vad tror du om segerchansen?

– Motståndet ökar hela tiden, men eftersom hon kom igång lite sent i fjol så har vi förlängt säsongen lite för henne. Hon får gå på gamla meriter i det här loppet tycker jag, men hon har blivit väldigt speedig till slut och med tanke på de senaste insatserna så måste jag ha viss tro på henne.

Vad säger du om 1 Piece of Work?

– Hon tränar faktiskt väldigt bra, hon är väldigt gåvillig i träningen och hon har bra utgångsläge nu. Men, det är ett litet frågetecken kring hennes vilja. Det är ett sto som jag tror är bäst med tidig tätkänning och hon är i enormt bra form, men min känsla är att hon inte springer förbi allt för många hästar, säger Petri Puro.

ARTIKELN HANDLAR OM