”Hon har slagit upp den gamla skadan”

Foto: Kanal 75
Lannem Silje
TRAV

Travets Norge nåddes på tisdagen av ett dystert besked.

Kallblodsfenomenet Lannem Silje är skadad igen.

– Hon har slagit upp den gamla skadan och frågan är väl om hon kommer tillbaka i år, säger Jan Hedrén, sportchef på det norska travförbundet.

Jobbar man i travsporten i Norge är tisdagens besked om Lannem Siljes skada en lika stor som dyster nyhet.

Ägaren och tränaren Ola M Skrugstad fick under dagen stoet undersökt på en hästklinik där det konstaterades att stoets slagit upp lite av den skada hon ådrog sig i oktober i fjol i ett gaffelband.

– Bakbenet svullnade upp för en och en halv vecka sedan då vi var fullt igång och tränade. Det här kommer att ta längre tid än jag trodde först. Framöver blir det bara arbetskörning, säger Ola M Skrugstad till tidningen Trav- og galoppnytt.

”Nu blir det ingenting”

Ägaren avskriver en tilltänkt start i Elitkampen under Solvallas elitloppsdag den sista söndagen i maj.

Jan Hedrén, svensk sportchef på DNT, norska travsällskapet, tror att Lannem Silje kommer att vara borta länge och befarar att kallblodsdrottningen inte kommer att tävla i sommar.

– Mångas känsla när vi snackat om det här i dag kolleger emellan är att det känns långsökt att hon blir stridsduglig så snabbt som i sommar. Hon kommer nog inte att komma tillbaka på väldigt länge, om det ens sker någon gång i år.

– Jättetråkigt för oss i Norge, för tränaren – ja, alla som gillar kallblodssport. Hon är bara sex år och allt var krattat för att hon skulle fortsätta slå världsrekord och vinna lopp och nu blir det ingenting, säger Jan Hedrén.

Månprinsen till Norge

Kallblodsvärldens största stjärna vid sidan av svenske Månprinsen A.M. har vunnit 44 av karriärens 48 starter.

Stoet skulle försvara sin titel i Elitkampen på Solvalla i maj var det meningen.

Nu kommer varken Månprinsen A.M. eller Lannem Silje till Solvalla.

AnnaMaria Öberg., Månprinsens delägare, har sagt att hästen inte kommer att starta i Sverige under 2016. Detta som en konsekvens av hennes nio månader långa tillträdesförbud på svenska travbanor.

– Månprinsen A.M. kommer till Norge i alla fall. Jag har pratat med Gunnar Melander och lopp i Norge som kan bli aktuella framöver är Lars Laumbs lopp på Bjerke V75 23 januari, ett vanligt snabblopp på Bjerke onsdagen 3 februari samt det största, Jacob Meyers pokal 20 februari på Bjerke med 200 000 norska i förstapris, säger Jan Hedrén.

Mikael Wikner, Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM