Ökade mängden mat – nu gör han succé

Foto: Kanal 75
Daniel Redén
TRAV

Daniel Redén ökade mängden mat på sina travhästar.

Nu gör han succé på tävlingsbanan – där hästarna vinner lopp i parti och minut.

– Det verkar ha gett resultat, säger Daniel Redén till Trav365.

Sju segrar på de tio senaste starterna.

Det är Daniel Redéns stallform för dagen.

Nu berättar Solvallatränaren om en av orsakerna till framgångarna – ökad mängd mat.

– De såg ut att behöva det, berättar Redén för Trav365, samtidigt som han berättar om fjolåret och sina tankar om framtiden.

”Det har burit frukt”

– Hästarna är fina för dagen, det är jättekul. Det är det här man jobbar för, att lyckas träffa rätt ibland. Vi hade ett väldigt bra fjolår, men det här året har börjat ännu bättre och det är bara att njuta, säger Daniel Redén till Trav365.

Daniel Redén ligger halvvägs in i januari på imponerande 44 i segerprocent.

– En bidragande orsak till resultaten den senaste tiden är att jag ökade lite på maten när det blev lite kallt. Jag tyckte hästarna såg lite sega ut i vintras, då la jag till lite havre och det verkar ha gett resultat, säger Redén och fortsätter.

– De behövde nog det, det vet man ju själv, det tar energi när man eldar hemma och det är kallt och hästar som ska hålla värmen i kylan, det går åt till det med. Ökningen av foder har burit frukt, men vi har också klarat oss från sjukdomar och annat skit vilket givetvis också bidrar.

”Helt sjukt”

Daniel Redén nämner också stämningen och samarbetet i stallet bland personalen som ett av framgångsrecepten.

– Vi har blivit en viktig grupp i stallet, personalen håller ihop och drar åt samma håll och det är bra stämning.

Är sådant viktigt för dig?

– Absolut, det är jätteviktigt. Jag försöker också placera ut hästarna utefter skötarna, vilka hästar som kan passa vilka skötare. Alla skötare och hästar har en egen personlighet, då försöker jag hitta de som passar, att de ska klicka. Det tycker jag att jag har lyckats med. Personalen ser nöjda ut, och då brukar det också gå bra. Framgång föder framgång och personaler ser att de fungerar det som vi gör.

Den senaste tiden är det inte bara segrar du tagit, utan dina hästar som kommer ut på tävlingsbanan efter vila levererar direkt. Förbereder du dem tuffare än tidigare?

– Nej, det är helt sjukt faktiskt, ingen av de hästar som kommit ut efter vila har gått fortare än 1.30 hemma i leran, och jag är jätteförvånad själv. Men, de sporrar väl varandra, och de springer väl på de och den bra stämningen. Jag har inte förberett hästarna annorlunda än tidigare och jag har trott att de har behövt lopp, men de levererar direkt. Under onsdagen på Solvalla hade jag en treåring som gick kvallopp, han hade aldrig sprungit fortare än 1.31 i hela sitt liv, nu joggade han 1.18,6. Hästarna blir starka, och det är ett kvitto på att jag gör någonting rätt och det känns bra.

”Henne tror jag på”

Ditt stall slog alla rekord i fjol när de sprang in 17,3 miljoner kronor. Vad säger du om ditt 2015, som bland annat innehöll dubbla världsrekord med Delicious U.S.?

– Det var lite upp och ner, men det vore konstigt annars, men jag är skitnöjd med fjolåret. Vi har också mer hästar som kommer in i stallet och vi blir större och större, och då ökar man också målsättningarna.

Hur ser du på året som kommer?

– Nu kör vi på, vi har den franska filialen med fina hästar där Call Me Keeper är hetast för dagen, och han får starta på i Frankrike och försöka klättra i klasserna. Sedan har vi ett oerhört fint stall hemma i Sverige till våren, och Windy Ways är en häst jag tror på. Hade inte Delicious U.S. funnits så hade nog Windy Ways aspirerat som ett av de bästa stona i landet. Jag tror Windy Ways kommer växa in i högsta klassen i år, säger Daniel Redén och avslutar.

– Sedan måste man utvecklas och det är stenhård konkurrens i Sverige och det gäller att ligga steget före hela tiden, och det är inte lätt. Man vill komma på nya träningsmetoder hela tiden, men just nu tycker jag vi hittat rätt med det vi gör.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav