Tjomsland jagar nya framgångar – på V75

1 av 4 | Foto: Kanal 75
Öystein Tjomsland
TRAV

I fjol öppnade den norske topptränaren Öystein Tjomsland en filial i Sverige.

Resultaten har inte låtit vänta på sig.

På lördag kan det bli nya framgångar – på V75.

– Det har varit en riktigt bra start på det här, säger Jimmy Jonsson, försteman hos Öystein Tjomsland, till Trav365.

– Jag vill etablera mig i toppen, annars hade jag aldrig gjort den här satsningen, det sa Öystein Tjomsland till Trav365 i början av juni i fjol när det stod klart att han skulle öppna en filial i Sverige.

Tjomsland är inte där ännu, men en god bit på väg.

Resultaten i Sverige har varit lovande sedan han drog igång sin filial – och stallet ökar också i antalet häst för varje vecka som går.

Nu berättar Jimmy Jonsson, tidigare försteman hos Robert Bergh och nu försteman hos Öystein Tjomsland, om framgångarna, framtiden, och lördagens V75-chanser i Gävle.

”Hela konceptet”

– Det har varit en riktigt bra start på det här, säger Jimmy Jonsson till Trav365.

Har det till och med gått bättre än vad ni trodde?

– Man visste att det skulle gå bra, det har ju gått väldigt bra för Öystein i Norge, men det har varit väldigt hög segerprocent och det har rullat på väldigt bra.

Varför går det så bra?

– Jag skulle vilja säga hela konceptet, med bra hästar, bra träning, bra mat, och alla bitar har fallit på plats, vilket det är viktigt att det gör för att det ska gå bra.

Hur trivs du med ditt nya jobb?

– Jättebra.

”Det kan bli en fördel”

Vad visste du om Öystein när du började arbeta hos honom?

– Det som de flesta här i Sverige kände till om honom när han öppnade en filial här var väl att han hade bra resultat i Norge och att han lyckades bra i unghästloppen här i Sverige. Jag hade väl lite mer koll på honom, då vi hos Robert Bergh hade hästar åt honom som Tangen Didrik och Lesja Kongen. Jag hade fått lite information om honom.

Vad säger Öystein själv om framgångarna?

– Han är jättenöjd att det flyter på så pass bra som det gör, han är jättenöjd och vi går mot ett spännande år. Vi hoppas ha rejält med häst och bra framgångar i unghästloppen, Öystein kommer hit med hästar från Norge lagom till sommaren när det är dags för unghästloppen. Där kan han ha en fördel i de klassiska löpningarna i år.

Kan du utveckla?

– Eftersom han har en filial här i Sverige så behöver han inte åka fram och tillbaka till Norge med hästarna, utan då plockar han hit tre- och fyraåringarna istället. När det finns bra och passande lopp för dem så får de stå kvar här.

”Måste klaffa lite”

Hur tänker ni framöver, vill ni utveckla filialen ytterligare?

– Ja, det vill vi göra, vi vill ha så många hästar, så många bra hästar, som möjligt. Vi ska kunna ha ett bra år och köra in mycket pengar här, så det blir ett bra år både i Sverige och i Norge. Vi är helt klart intresserade av att få in mer hästar till den svenska filialen, och kunna utöka personalstyrkan.

Redan på lördag kan nya segrar tas på svensk mark för Öystein Tjomsland, han har bland annat favoriten 8 Sjö Odin (V75-2).

– Han har varit riktigt bra i de två sista starterna, och han kan nog vara med där framme och slåss igen. Men, om han ska vara klar favorit, det vet jag inte.

Hur menar du då?

– Han kan mycket väl vinna loppet och det är klart han ska vara med där framme, men han behöver lite hjälp på vägen. Det måste klaffa lite för honom, det är inte bara att åka runt dem i spåren.

I samma lopp har ni även 9 Valle Jerven (V75-2)?

– Han är i toppform för dagen, det var visserligen ett ganska billigt lopp senast men han vann på bra sätt. Får han sitt lopp så kan han också räcka till seger, men jag tycker ändå att det är lite fördel Sjö Odin, säger Jimmy Jonsson.